Prima   -  Noutăți - AUDIERI PUBLICE: Discuții pe marginea Programului regional sectorial de Alimentare cu apă și canalizare pentru Regiunea de Dezvoltare Nord

AUDIERI PUBLICE: Discuții pe marginea Programului regional sectorial de Alimentare cu apă și canalizare pentru Regiunea de Dezvoltare Nord

03.06.2014   1898 accesări  

Bălți, 3 iunie 2014. Autoritățile publice locale (APL) și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) s-au reunit pentru a pune în discuție Programul regional sectorial (PRS) în domeniul Aprovizionare cu apă şi canalizare (AAC).

La audierile publice au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), experți de la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), specialiști de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), reprezentanți APL de nivelurile I și II, precum și reprezentanți ai ONG-urilor din regiune.

„A venit ziua când avem un proiect al Programului regional sectorial de Alimentare cu apă și canalizare pentru Regiunea de Dezvoltare Nord, document ce abordează o problemă și încearcă să ofere niște soluții. Rezultatele pe care le-am obținut până în prezent trebuie să fie bazate pe continuitate. Programul pe care îl discutăm azi nu este al MDRC sau al Regiunii Nord, ci este un document al tuturor celor care vor să investească în Regiunea Nord”, a relavat șeful-adjunct al Direcției generale dezvoltare regională din cadrul MDRC, Igor Malai.

„Ne dorim ca în rezultatul activităților noastre să obținem un document ce va sta la baza elaborării conceptelor de proiecte în domeniul AAC”, a spus șeful Secției managementul proiectelor, Constantin Bândiu, care a transmis participanților la eveniment un mesaj de salut din partea directorului ADR Nord.

ADR Nord a inițiat, în colaborare cu GIZ, procesul de planificare sectorială integrată în domeniile AAC, Managementul deșeurilor solide (MDS), Eficiență energetică a clădirilor publice (EECP) și urmează componenta Drumuri locale și regionale (DLR).

Specialiștii ADR Nord și consultanții GIZ urmează să studieze propunerile participanților la audierile publice de azi, după care, la ședința din 6 iunie a.c. a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Regională Nord (CRD Nord), programul să fie aprobat și racordat la Planul Operațional Regional Nord (POR Nord) și la Strategia de Dezvoltare Regională Nord (SDR Nord).

Prin intermediul PRS în domeniul AAC se dorește îmbunătățirea serviciilor publice locale de AAC în regiunile de dezvoltare, trecând, pas cu pas, la noile standarde, în conformitate cu cerințele Uniunii Europene.

PRS reprezintă un instrument operațional în planificarea regională, având rolul să sporească capacitatea APL în procesul de elaborare a proiectelor regionale durabile și să creeze condiții pentru dezvoltarea fluxului de proiecte în domeniile AAC, MDS, EECP și DLR, respectându-se conformitatea acestora cu politicile sectoriale, practicile existente și cadrul strategic relevant.

Amintim că la ședința CRD Nord din 13.02.2014 au fost prezentate și aprobate PRS în domeniile EECP și MDS. Aceste documente, necesare pentru dezvoltarea RDN, sunt un rezultat important, obținut grație eforturilor comune ale ADR Nord și GIZ.