Prima   -  Noutăți - Ministrul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Letoniei a vizitat Regiunea de Dezvoltare Nord

Ministrul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Letoniei a vizitat Regiunea de Dezvoltare Nord

24.05.2014   2425 accesări  

Bălți - Corjeuți (Briceni), 23 mai 2014. Ministrul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Letoniei, Romāns Naudiņš, a vizitat Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), dorind astfel să cunoască mai bine Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN).

Însoțit de către Ilona Raugze, vicesecretar de stat din cadrul Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM), Jevgēnija Butņicka, șefă de direcție din cadrul VARAM, și Liviu Oboroc, viceministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova, ministrul Romāns Naudiņš a discutat cu echipa ADR Nord despre proiectele de dezvoltare regională realizate în nordul republicii, precum și despre potențialul economic al RDN.

Oficialul leton s-a interesat de atuurile economice ale raioanelor din RDN, menționând că orice localitate, orice raion are acel specific local, acele particularități economice și turistice ce, odată valorificate, pot impulsiona dezvoltarea locală și regională. „Aveți potențial de dezvoltare înalt. Să organizați evenimente inedite, ca să audă toată lumea de ele. Aveți Festivalul Cartofului. De ce nu ați avea și un eveniment internațional de promovare a produselor naturale fabricate din cartofi? Pe afaceri mici se ține economia unei țări”, a relevat ministrul leton.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, i-a mulțumit ministrului Romāns Naudiņš pentru sprijinul de care ADR Nord beneficiază din partea VARAM, menționând, în mod special, sprijinul pe care ADR Nord l-a avut din partea colegilor letoni în timpul actualizării Strategiei de Dezvoltare Regională Nord, dar și în procesul de elaborare a Strategiei de dezvoltare socio-economică a RDN, până în anul 2020. „Grație suportului din partea colegilor din Letonia, avem o strategie de dezvoltare ce a servit drept model pentru toate regiunile de dezvoltare ale republicii”, a menționat directorul ADR Nord.

Ministrul leton și directorul ADR Nord au mai discutat despre problema stației de epurare din municipiul Bălți. În Letonia, potrivit ministrului Romāns Naudiņš, fiece casă are sistem individual de epurare, dar un astfel de model este costisitor pentru municipiul Bălți, unde sunt circa 150 de mii de locuitori.

Ulterior, oficialii letoni au vizitat Zona Economică Liberă „Bălți" și Parcul Industrial „Răut” din municipiul Bălți, după care au efectuat o vizită în satul Corjeuți, raionul Briceni, localitate ce colaborează cu municipalitatea Aloja din Letonia, în baza unui acord semnat anul trecut în cadrul primei ediții a Zilelor RDN.

Delegația din Letonia, condusă de către ministrul  Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale, se află în țara noastră în contextul participării la cea de-a IV-a ediție a Conferinței de cooperare internațională cu genericul „Depășirea disparităților regionale”, ce a avut loc la Chișinău în perioada 21-22 mai current.

Menționăm că, recent, o delegație condusă de către directorul ADR Nord, Ion Bodrug, din componența căreia au făcut parte 20 de reprezentanți ai RDN, a participat la cea de-a III-a ediție a Forumului Internațional de Business Est-Baltic, eveniment organizat în orașul Daugavpils, Letonia. În acest context, în perioada 13-20 mai curent, delegația din Republica Moldova a efectuat o vizită de studiu în mai multe localități din Letonia.