Prima   -  Noutăți - O delegație din Regiunea Nord va participa la Forumul Internațional de Business Est-Baltic din Daugavpils, Letonia

O delegație din Regiunea Nord va participa la Forumul Internațional de Business Est-Baltic din Daugavpils, Letonia

13.05.2014   1415 accesări  

O delegație din Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) a Republicii Moldova se va afla, în perioada 13-20 mai a.c., în Letonia, unde urmează să participe la un șir de vizite de studiu în mai multe localități ale statului baltic, precum și la un forum investițional, ce va avea loc vineri și sâmbătă în orașul Daugavpils.

Din componența delegației din RDN, condusă de către directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, fac parte șefi de direcție din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, specialiști de la ADR Nord, reprezentanți ai administrației publice locale, mediului de afaceri, organizațiilor neguvernamentale și mass-media.

În timpul vizitei de studiu în Letonia, vor fi organizate un șir de vizite la companii, uzine și întreprinderi în Municipalitățile Aloja, Gulbene, Krāslava și în orașele Valmiera, Daugavpils, Rēzekne, precum și în câteva sate din regiunea de sud-est a Letoniei. Totodată, în perioada 16-17 mai, în orașul Daugavpils, se va desfășura Forumul Internațional de Business Est-Baltic, organizat de Consiliul orașului Daugavpils, în colaborare cu Ambasada Republicii Polone în Riga, Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) din Letonia, Agenția de Investiții și Dezvoltare a Letoniei, precum și Camera de Comerț și Industrie a Letoniei. În cadrul forumului investițional, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, va prezenta proiectele investiționale realizate de ADR Nord, precum și climatul socio-economic al RDN.

Invitația la vizita de studiu în Letonia se încadrează în contextul strânsei colaborări în domeniul dezvoltării regionale dintre ADR Nord și VARAM. Astfel, pe lângă un șir de vizite reciproce efectuate în ultimii ani, VARAM s-a implicat activ în procesul de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Socio-Economică a RDN, activitate ce a marcat, în premieră, organizarea, în municipiul Bălți, a Conferinței internaționale cu genericul „Oportunități de dezvoltare socio-economică a RDN, până în anul 2020”. De asemenea, în octombrie 2013, reprezentanți ai VARAM au participat la prima ediție a Zilelor RDN, eveniment ce a favorizat semnarea unui acord de parteneriat dintre Primăria Corjeuți, raionul Briceni, și municipalitatea Aloja din Letonia.

Recent, VARAM a invitat un grup de specialiști din cadrul ADR Nord să participe la un curs de instruire pentru specialiștii din domeniul planificării regionale și autoritățile locale, organizat în capitala Franței, Paris.

Totodată, amintim că în noiembrie 2010, ADR Nord a semnat un memorandum de colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională din Letonia. Memorandumul a fost încheiat în vederea dezvoltării relațiilor bilaterale și a cooperării dintre RDN și Letonia.