Prima   -  Noutăți - Conferință internațională privind depășirea disparităților regionale

Conferință internațională privind depășirea disparităților regionale

08.05.2014   1238 accesări   MDRC

În perioada 21-22 mai 2014, la Chișinău, se va desfășura cea de-a patra ediție a Conferinței de cooperare internațională „Depășirea disparităților regionale”. Evenimentul este organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) cu suport din partea Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

La eveniment vor participa reprezentanți ai Guvernului și ai Parlamentului Republicii Moldova (RM), demnitari din instituțiile Uniunii Europene (UE), oficiali ai ministerelor responsabile de dezvoltarea regională din statele membre ale UE, reprezentanții instituțiilor internaționale și practicienii din vecinătate, reprezentanți ai țărilor membre ale UE, ai țărilor candidate și ai statelor în curs de aderare. Tema ediției din 2014 este „Implementarea Politicilor de Dezvoltare Regională: Care sunt factorii-cheie pentru succes?”. Cei 200 de participanți vor discuta despre politica de dezvoltare regională, dezvoltarea regiunilor și reducerea disparităţilor la nivel regional, precum și despre dezvoltarea urbană versus dezvoltarea regională etc.

Obiectivul principal al conferinței este de a oferi o platformă pentru schimb de experiență privind dezvoltarea regiunilor, inclusiv bunele practici și lecțiile învățate, între factorii de decizie și practicienii din vecinătate, țările membre ale UE, țările candidate și cele în curs de aderare și de a încuraja lansarea inițiativelor ce să permită implementarea eficientă a politicii de dezvoltare regională în teritoriu.

„Această conferinţă va oferi ţărilor din afara UE modele de cooperare dintre autorități de diferite nivele, precum și o privire de ansamblu asupra mecanismelor şi criteriilor de selecţie utilizate pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare regională. Totodată, va fi o oportunitate de stabilire a parteneriatelor pentru promovarea politicii în domeniu, iar UE oferă o sursă de finanţare stabilă, sigură, direcţionată, ce poate fi utilizată pentru stimularea relansării economice. Ţările în proces de negociere a aderării la UE, precum e țara noastră, pot beneficia de asistenţă în procesul de pregătire pentru aderare. O astfel de asistenţă reprezintă modelul politicii regionale a UE în diminuarea disparităților regionale”, a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan.

Edițiile anterioare s-au desfășurat în Macedonia, Serbia și Muntenegru. Conceptul Conferinței de cooperare internațională a fost dezvoltat în cooperare cu GIZ. Ediția din 2014 are loc cu sprijinul financiar al Guvernului Germaniei, Guvernului Suediei și al UE, acordat prin intermediul proiectului GIZ „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”.