Prima   -  Noutăți - Specialiștii ADR Nord, interesați de experiența europeană în domeniul elaborării strategiilor de dezvoltare regională

Specialiștii ADR Nord, interesați de experiența europeană în domeniul elaborării strategiilor de dezvoltare regională

27.03.2014   1878 accesări  

Două zile de instruire despre planificarea regională, în Franța, la Paris, le-a oferit participanților din partea Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) posibilitatea să cunoască mai multe despre problemele de dezvoltare a capacităților în elaborarea, implementarea și evaluarea strategiilor de dezvoltare economică și de ocupare a forței de muncă locale.

E vorba despre un curs de instruire organizat, în perioada 19-20 martie a.c., în cadrul proiectului „Creșterea capacităților administrației publice locale de amenajare a teritoriului și municipalităților”, finanțat prin intermediul Instrumentului financiar norvegian.

Reieșind din cei 3 ani de colaborare productivă dintre ADR Nord și Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM), la cursul de instruire au fost invitați să participe directorul ADR Nord, Ion Bodrug, șefa Secției planificare strategică, Inga Cojocaru, și specialistul în probleme strategice și planificare, Ala Cucu.

Împreună cu un grup de experți internaționali din Marea Britanie, Irlanda de Nord, Franța și Polonia, care au ținut cursul de instruire, reprezentanții ADR Nord și ai VARAM, au ajuns la concluzia că problemele de dezvoltare regională din Moldova și Letonia sunt asemănătoare, iar experiența în acest domeniu a unor state din Uniunea Europenă poate servi exemplu pentru regiunile de dezvoltare din țara noastră.

Experiență europeană în domeniul dezvoltării locale

Cursul de instruire s-a axat pe subiecte precum dezvoltarea economică locală, instrumentele de dezvoltare locală, monitorizarea și evaluarea dezvoltării locale, conform unei baze de date eficiente, și modalitatea de comunicare dintre autorităţile locale şi reprezentanţii sectorului privat. În acest sens, experții au adus drept exemple de dezvoltare mai multe localități din Marea Britanie, Polonia și Irlanda.

De exemplu, strategiile în Marea Britanie se elaborează cu scopul valorificării fondurilor alocate, iar în Letonia și Moldova se elaborează strategiile, apoi sunt atrase investițiile.

Expertul francez Greg Clark, consilier global în dezvoltarea locală și regională, a prezentat, în contextul managementului local al serviciilor publice, diverse modele şi instrumente de dezvoltarea locală, precum și modul de asimilare a acestui proces de către populație.

Potrivit viceprimarului de Poznań (Polonia), expert în domeniul guvernării locale, Tomasz Kayser, pentru o planificare locală durabilă este necesară elaborarea unei baze de date eficiente și riguroase, ceea ce ar permite ca politicile și acțiunile locale să fie monitorizate și dezvoltate. Acest fapt ar fi, în opinia expertului polonez, una dintre caracteristicile esențiale ale sistemului eficient de dezvoltare locală.

Expertul britanic Mike Emmerich, responsabil pentru construirea bazei de date și dezvoltarea de sisteme eficiente de monitorizare a peste 10 autorități locale, a vorbit despre componentele-cheie în asigurarea succesului dezvoltării orașului Manchester, referindu-se totodată la rolul evolutiv al guvernului național în guvernarea locală, precum și la revizuirea permanentă şi imparţială a bazelor de date economice locale. „Cheia succesului pentru cele mai multe progrese se află într-o nouă relație cu sectorul privat. Nu e vorba doar de parteneriatul public-privat, ci și de un mijloc mai avansat de relaţii, pentru asumarea riscurilor comune, a costurilor și a administrării activelor”, a remarcat expertul Mike Emmerich.

Elaborarea unei strategii de dezvoltare trebuie să prevadă inclusiv crearea locurilor de muncă, reunind, mai cu seamă în situația unei crize economice, cetățeni și factori de decizie din mediul politic și din cel al afacerilor, susține Gerard McCleave, expert din Irlanda de Nord, care, din proprie experiență, a prezentat procesul de elaborare a strategiei orașului Londonderry.

Dezvoltarea infrastructurii, într-un pas cu dezvoltarea economică

Impresionat de experiența specialiștilor internaționali, care s-au referit în mare parte la dezvoltarea economică locală, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, susține că în activitățile organizate pentru impulsionarea dezvoltării raioanelor din Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) se pune tot mai frecvent accentul pe dimensiunea dezvoltării economice. „Implementarea proiectelor de infrastructură trebuie să meargă într-un pas cu dezvoltarea economică a regiunii noastre. Să continuăm acest demers cu mai multă insistență. Așa putem dezvolta calitativ RDN, dacă vrem ca proiectele de infrastructură pe care le implementăm să fie durabile. Asta e formula progresului în țările membre ale Uniunii Europene”, precizează directorul ADR Nord.

Directorul Ion Bodrug susține că partenerii din Letonia, țară membră a Uniunii Europene, au abordat subiecte actuale și pentru regiunile de dezvoltare din Republica Moldova: „În Letonia persistă aceleași probleme ca și în Republica Moldova. Acest seminar de instruire ne va ajuta să evităm eșecurile și problemele pe care partenerii noștri deja au reușit să le rezolve”.

Colaborarea dintre ADR Nord și VARAM, o nouă etapă

Invitația reprezentanților ADR Nord la cursul de instruire organizat în capitala Franței se încadrează în contextul strânsei colaborări în domeniul dezvoltării regionale dintre ADR Nord și VARAM. Astfel, pe lângă un șir de vizite reciproce efectuate în ultimii ani, VARAM s-a implicat activ în procesul de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Socio-Economică a RDN, activitate ce a marcat, în premieră, organizarea, în orașul Bălți, a Conferinței internaționale cu genericul „Oportunități de dezvoltare socio-economică a RDN, până în anul 2020". De asemenea, în octombrie 2013, reprezentanți ai VARAM au participat la prima ediție a Zilelor RDN, eveniment ce a favorizat semnarea unui acord de parteneriat dintre Primăria Corjeuți, raionul Briceni, și municipalitatea Aloja din Letonia. Totodată, amintim că în noiembrie 2010, ADR Nord a semnat un memorandum de colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională din Letonia. Memorandumul a fost încheiat în vederea dezvoltării relațiilor bilaterale și a cooperării dintre RDN și Letonia.

Relațiile de colaborare dintre ADR Nord și VARAM au trecut la o nouă etapă. Participarea la cursul de instruire organizat la Paris le va permite specialiștilor de la ADR Nord să preia bune practici europene în domeniul elaborării strategiilor de dezvoltare.