Prima   -  Noutăți - Specialiști de la ADR Nord, invitați să participe la un curs de instruire despre planificarea regională, organizat la Paris

Specialiști de la ADR Nord, invitați să participe la un curs de instruire despre planificarea regională, organizat la Paris

17.03.2014   1778 accesări  

Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) din Letonia a invitat Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) să participe la un curs de instruire pentru specialiștii din domeniul planificării regionale și autoritățile locale.

Cursul va fi organizat în perioada 19-20 martie a.c., la Paris, în parteneriat cu Programul de dezvoltare economică locală și ocupare a forței de muncă a Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Letonia, în cadrul proiectului „Creșterea capacităților administrației publice locale de amenajare a teritoriului și municipalităților”, finanțat prin intermediul Instrumentului financiar norvegian.

Din partea ADR Nord, la cursul de instruire au fost invitați să participe directorul Ion Bodrug, șefa Secției planificare strategică, Inga Cojocaru, și specialistul în probleme strategice și planificare, Ala Cucu.

Potrivit organizatorilor, prin intermediul cursului de instruire se urmărește dezvoltarea capacităților în domeniul elaborării, implementării și evaluării strategiilor de dezvoltare economică și de ocuparea a forței de muncă locale. Participanții la eveniment vor fi antrenați în discuții despre ce este dezvoltarea locală și ce rol poate juca aceasta în modelarea viitorului, precum și despre provocările și oportunitățile cu care se confruntă orașele și regiunile din Letonia. De asemenea, la cursul de instruire se va discuta și despre elaborarea unei strategii a locurilor de muncă, reunind cetățeni, reprezentanți ai mediului de afaceri și administrația locală.

Invitația la cursul de instruire organizat la Paris se încadrează în contextul strânsei colaborări în domeniul dezvoltării regionale dintre ADR Nord și VARAM. Astfel, pe lângă un șir de vizite reciproce efectuate în ultimii ani, VARAM s-a implicat activ în procesul de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Socio-Economică a Regiunii de Dezvoltare Nord, activitate ce a marcat, în premieră, organizarea în Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) a Conferinței internaționale cu genericul „Oportunități de dezvoltare socio-economică a RDN, până în anul 2020”. De asemenea, în octombrie 2013, reprezentanți ai VARAM au participat la prima ediție a Zilelor RDN, eveniment ce a favorizat semnarea unui acord de parteneriat dintre Primăria Corjeuți, raionul Briceni, și municipalitatea Aloja din Letonia.

Totodată, amintim că în noiembrie 2010, ADR Nord a semnat un memorandum de colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională din Letonia. Memorandumul a fost încheiat în vederea dezvoltării relațiilor bilaterale și a cooperării dintre RDN și Letonia.