Prima   -  Noutăți - Cetățenii activi din Costești se vor implica la desfășurarea unui proiect de aprovizionare cu apă și canalizare a orașului

Cetățenii activi din Costești se vor implica la desfășurarea unui proiect de aprovizionare cu apă și canalizare a orașului

04.03.2014   1435 accesări  

Costești, 4 martie 2014. Prin vot democratic, au fost aleși membrii Comitetului Local de Cetățeni (CLC) care vor veghea asupra implementării proiectului de asigurare cu apă și canalizare a localității.

Cei 9 membri ai CLC au fost aleși în unanimitate. Pentru o mai bună organizare a ședințelor Comitetului, a fost elaborat și aprobat un Regulament de funcționare. Totodată, au fost desemnați președintele, vicepreședintele și secretarul, după cum urmează: Sergiu Gavajuc, Veronica Polișciuc și Ana Lungu.

Conform regulamentului aprobat, CLC reprezintă o structură organizatorică cu caracter obștesc, fără personalitate juridică, constituit din cetăteni cu inițiativă, egali între ei și în fața autoritătilor, reprezentativi pentru structura socială a comunității locale și care va asigura monitorizarea eficacitatății și calității implementării proiectelor investiționale de dezvoltare a infrastructurii serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare, finanțate din sursele Guvernului German, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și administarte de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord.

Atribuțiile de bază ale membrilor CLC constau în monitorizarea procesului implementării proiectelor, analiza informațiilor colectate și a posibilităților de soluționare a problemelor și neajunsurilor atestate, făcând propuneri pentru rezolvarea acestora către factorii de decizie din Primărie, Consiliul Local, ADR Nord, GIZ, etc., după caz.

De asemenea, CLC îi revine un rol important în încurajarea inițiativei locale și implicarea directă a cetățenilor în activitățile de implementare a proiectelor în comunitate; participarea la activitățile organizate în cadrul proiectelor, în colaborare și coordonare cu APL și managerul local de proiect.

Durata mandatului CLC acoperă întreaga perioadă de implementare a proiectelor, finanțate prin intermediul GIZ.

Amintim că, recent, au fost aprobate spre finanțare din sursele GIZ patru măsuri investiționale, urmărind scopul de a îmbunătăți infrastructura de apă și canalizare și de a furniza servicii de calitate populației comunei Costești, în valoare totală de 852.452 de euro. Astfel, urmează să fie reconstruită stația de epurare din Costești, să fie extinse rețelele de canalizare în orașul Costești și satul Duruitoarea Veche, să fie consolidate capacitățile tehnice ale Î.M. „Apă-Canal Costești". Proiectele vor fi implementate de ADR Nord în perioada 2014-2015.