Prima   -  Noutăți - Ambasadorii pentru Parteneriatul Estic din trei state europene, interesați de Regiunea de Dezvoltare Nord

Ambasadorii pentru Parteneriatul Estic din trei state europene, interesați de Regiunea de Dezvoltare Nord

27.02.2014   1763 accesări  

Bălți, 27 februarie 2014. Ambasadorii pentru Parteneriatul Estic din Franța, Suedia și Letonia - E.S. Serge Smessow, E.S. Martin Hagstrӧm și, respectiv, E.S. Juris Poikāns - au vizitat Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, dorind să cunoască mai bine Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN).

În nordul republicii, oficialii europeni și-au început vizita la ADR Nord, după care s-au întâlnit cu studenți și profesori de la Universitatea de Stat „Alecu Russo”, societatea civilă și administrația publică locală a municipiului.

În mesajul său de salut, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, și-a exprimat convingerea că această vizită istorică este un semnal important de srijinire a aspirațiilor de integrare europeană a Republicii Moldova. În acest context, directorul Ion Bodrug a trecut în revistă cele mai remarcabile succese pe care ADR Nord le-a obținut în rezultatul colaborării, directe sau indirecte, cu partenerii săi din țări europene precum România, Letonia, Germania, Franța și Polonia.

„Apreciem înalt experiența statelor europene în domeniul dezvoltării regionale. Intenționăm ca, inclusiv prin intermediul dvs., să identificăm noi parteneri europeni, de la care să preluăm experiență, astfel încât să tindem în continuare spre standardele de dezvoltare regională din Uniunea Europeană”, a menționat directoul ADR Nord.

Diplomații europeni au discutat cu directorul Ion Bodrug despre specificul proiectelor de dezvoltare regională implementate în RDN.

În context, în vederea sprijinirii acțiunilor întreprinse de Guvernul Republicii Moldova la capitolul integrarea în Uniunea Europeanpă, cei trei ambasadori europeni pentru Parteneriatul Estic au subliniat importanţa comunicării tuturor cetăţenilor moldoveni a avantajelor Acordului de Asociere RM-UE, ce include şi Zona de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător. Totodată, cei trei ambasadori au reiterat mesajul de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova.

Tot astăzi, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, ambasadorii pentru Parteneriatul Estic din cinci state europene (Franţa, Letonia, Lituania, Suedia şi Ungaria), care efectuează, în perioada 26-28 februarie, o vizită de lucru în Republica Moldova, au discutat despre perspectivele evoluției Parteneriatului Estic până la Summitul de la Riga din 2015.

Menționăm că astăzi, 27 februarie a.c., Parlamentul European a votat abolirea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, iar Republica Moldova este prima țară din Parteneriatul Estic care va beneficia de liberalizarea regimului vizelor.