Prima   -  Noutăți - Proiect transfrontalier pentru dezvoltarea economică locală în Regiunea Nord

Proiect transfrontalier pentru dezvoltarea economică locală în Regiunea Nord

07.02.2014   1901 accesări   ADR Nord

Bălți, 7 februarie 2014. Centrul de Consultanță în Afaceri a prezentat, în incinta Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), proiectul-pilot „Reţeaua Locală / Regională pentru Dezvoltarea Economică în calitate de element decisiv pentru sporirea competitivităţii în regiunile Bazinului Mării Negre (Black Sea LRED-Net)”, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2007-2013.

Întrucât Centrul de Consultanță în Afaceri se află la etapa de selectare a localităților unde va fi implementat proiectul, autoritățile locale și reprezentanții mediului de afaceri și ai sectorului neguvernamental din Regiunea de Dezvoltare Nord care au participat la ședința de prezentare a proiectului ar putea favoriza identificarea potențialelor localități ce vor participa la implementarea proiectului.

„Deseori, când este vorba de dezvoltarea locală, toată lumea spune că despre asta trebuie să se gândească primarul sau administrația publică locală, ceea ce nu este corect. Când vine vorba de dezvoltare locală, în special de dezvoltare economică locală, trebuie să fie implicați toți, începând, în primul rând, de la reprezentanții mediului de afaceri, pentru că de aici se începe inițierea unei afaceri”, a relevat directorul executiv al Centrului de Consultanță în Afaceri, Anatolie Palade, potrivit căruia dezvoltarea economică locală este, de fapt, un business la nivel de comunitate, asta însemnând rezultate rapide, competitivitate și susținerea consumatorilor.

„Noi nu o dată am demonstrat atât regiunii, cât și țării că susținem dezvoltarea economică. Am întreprins pași concreți pentru a promova și a stimula în special businessul mic și mijlociu. În acest sens, ADR Nord a organizat un forum interregional moldo-român, o conferință internațională, precum și Festivalul Cartofului, eveniment ajuns la a doua ediție. E foarte important ca dezvoltarea economică să aibă amploare în fiece localitate. Da, e anevoios acest drum, dar noi trebuie să îndeplinim cu seriozitate acest obiectiv”, a spus directorul ADR Nord, Ion Bodrug, salutând totodată inițiativa Centrului de Consultanță în Afaceri.

„Satele au nevoie de dezvoltare economică. Avem pământ, avem oameni, dar lipsește gândirea asta economică. Adică începe să se dezvolte, prin intermediul diferitor proiecte, dar totuna este nevoie de instruire, de direcționare”, a menționat primarul satului Chișcăreni, raionul Sângerei, Silvia Țurcanu, membră a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord.

Scopul general al proiectului este de a consolida capacităţile antreprenoriale şi administrative ale actorilor-cheie locali DELR (Dezvoltarea economică locală și / sau regională), pentru a intensifica coeziunea de ordin social, informaţional, comercial etc. la nivel local, precum şi între ţările-partenere, încurajând astfel autorităţile naţionale să extindă oportunităţile de cooperare şi să asigure sinergia eforturilor spre o viaţă mai bună în regiunea Bazinului Mării Negre.

Grupul-ţintă al proiectului este constituit din toate părţile interesate relevante, de nivel local, responsabile de / sau angajate în procesul de DELR: autorităţile locale, primari, consiliile orăşeneşti, sectorul privat, ONG-uri, organizaţiile societăţii civile, agenţiile de dezvoltare regională, prestatorii de servicii în domeniul afacerilor, persoanele active etc.

Proiectul de dezvoltare economică locală prezentat de Centrul de Consultanță în Afaceri în incinta ADR Nord este implementat de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Armenia, Gegharkunik (GCCI) - Armenia, Pieriki Anaptixiaki S.A.-O.L.A. - Grecia, Centrul de Consultanță în Afaceri - Moldova, Institutul Caucazian pentru Cercetare Economică şi Socială - Georgia, Agenţia pentru Afaceri - Bulgaria. Proiectul a fost lansat în iulie 2013, durata de implementare a acestuia fiind de 24 luni.

Pentru mai multe detalii despre proiect, accesați site-ul www.cca-ngo.org. Manager de proiect: Anatolie Palade; e-mail: apalade@cca-ong.org; tel.: (022) 210089.

Centrul de Consultanță în Afaceri este o organizație națională neguvernamentală al cărei scop este dezvoltarea comunităților rurale și a infrastructurii sociale durabile în Republica Moldova.