Prima   -  Noutăți - Conferință internațională pe tema promovării cooperării teritoriale dintre R. Moldova și Ucraina

Conferință internațională pe tema promovării cooperării teritoriale dintre R. Moldova și Ucraina

12.12.2013   1980 accesări  

Chișinău, 12 decembrie 2013. A avut loc Conferința Internațională „Promovarea Cooperării Teritoriale în Țările Parteneriatului Estic: Programul de Cooperare Teritorială Moldova-Ucraina”, organizată în cadrul Programul de Susținere a Cooperării Teritoriale a Parteneriatului Estic (EaPTC).

La eveniment s-au reunit reprezentanți din Ucraina, ai Comisiei Europene, beneficiarii proiectelor și reprezentanții organizațiilor internaționale  și regionale. La conferință a participat și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug.

Liviu Oboroc, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a salutat participanții și și-a exprimat convingerea că ospitalitatea moldovenilor și buna derulare a evenimentului va crea o atmosferă favorabilă pentru crearea parteneriatelor în contextul următoarelor proiecte comune, schimbul de opinii privind perspectivele viitoarelor colaborări, crearea de sinergii și parteneriate în cadrul cooperării dintre Republica Moldova și Ucraina. De asemenea, oficialul a menționat că organizarea conferinței este o dovadă sigură a angajamentului Guvernelor ambelor țări pentru distribuirea echitabilă a șanselor de dezvoltare pe întregul teritoriul țării sale.

Totodată, viceministrul a subliniat că Guvernul Republicii Moldova acordă o deosebită importanță strategică relațiilor sale cu Ucraina, având în vedere contextul istoric al relațiilor moldo-ucrainene  precum și relațiile de prietenie îndelungate, inclusiv succesul schimbului de experiență cu Ucraina în domeniul cooperării regionale și implementarea proiectelor transfrontaliere.  

Reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor au comunicat că această conferință va confirma necesitatea stabilirii unei platforme solide la nivelul ministerelor, autorităților locale și regionale, partenerilor de dezvoltare, societății civile și mediului de afaceri întru promovarea unui dialog eficient între toți partenerii din societate pentru valorificarea rezultatelor acestui proiect și extinderea impactului asupra întregii țări. De asemenea, aceștia au mai menționat că am putea îmbunătăți condițiilor de trai ale concetățenilor noștri prin intermediul proiectelor comune în domeniul dezvoltării economico-sociale, inclusiv am putea soluționa problema locurilor de muncă, precum și îmbunătăți sănătatea publică, dacă colaborarea dintre autoritățile ambelor țări va fi bazată pe corectitudine și încredere reciprocă.

Participanții au comunicat că propunerile identificate pe parcursul zilei vor avea o continuitate logică în proiectele comune ce urmează să fie identificate și, ulterior, implementate, pentru a spori calitatea vieții cetățenilor, iar conferința va contribui la stimularea creșterii calității vieții tuturor locuitorilor Republicii Moldova și Ucrainei în zona de frontieră.