Prima   -  Noutăți - Regiunea de Dezvoltare Nord învață din experiența localităților din România și Polonia de a presta în comun servicii de apă și canalizare

Regiunea de Dezvoltare Nord învață din experiența localităților din România și Polonia de a presta în comun servicii de apă și canalizare

11.11.2013   1385 accesări  

20 de reprezentanți ai grupului de lucru responsabil de elaborarea studiului de fezabilitate de aprovizionare cu servicii de apă și canalizare a raionului Râșcani (Clusterul Prut) au mers în perioada 31 octombrie - 8 noiembrie 2013 într-o vizită de studiu în România și Polonia. Deplasarea a avut loc grație suportului acordat prin intermediul proiectului Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) „Modernizarea serviciilor publice locale în RM”.

Din grupul de lucru care a mers în deplasare fac parte consilieri locali, primari, reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională Nord, serviciilor desconcentrate și ai operatorului de servicii din raionul Râșcani. 

Vizita de studiu a fost organizată cu suportul informațional al Federației Asociațiilor Inter-comunale Regionale a Județelor și Comunelor din regiunea Malopolska (Polonia) și reprezentanților companiei ApaVital (România).

Vizita s-a axat pe preluarea experiențelor în domenii precum:

  • extinderea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în localitățile rurale;
  • regionalizarea serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare, cooperarea intercomunitară;
  • indicatorii de performanță pentru serviciile de apă și canalizare în localitățile rurale;
  • managementul eficient, durabilitatea și extinderea serviciilor de apă și canalizare.

În Iași, delegația a vizitat sediul ApaVital SA. Printre subiectele puse în discuție, a fost evidențiată necesitatea de extindere a serviciilor operatorului, politica tarifară.

„Operatorul regional e singura soluție de a presta un serviciu de calitate în mediul rural. Eficiența operatorului regional și atingerea parametrilor de calitate și eficiență a serviciilor este un proces îndelungat. Totuși, ținând cont de realitățile de moment și experiență, soluțiile simple din punct de vedere tehnic pentru serviciile de epurare a apelor reziduale în localitățile rurale distanțate și slab populate sunt cele mai recomandabile și rezonabile”, subliniază  directorul general ApaVital, Ioan Popa.

La rândul său, președintele Raionului Râșcani, Ion Parea, care este și președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, susține: „Experiența țărilor vecine care au trecut în procesul de modernizare a serviciilor comunale este foarte utilă și ne vor ajuta să evităm greșeli similare, pentru a fi în pas cu cetățenii europeni. În plus, această vizită contribuie favorabil la stabilirea și consolidarea relațiilor de colaborare între APL-uri de același nivel”.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, care a participat la vizita din Iași, susține, de asemenea, că experiența statelor din Uniunea Europeană în domeniul serviciilor comunale va fi utilă pentru specialiștii din Regiunea de Dezvoltare Nord.

În Polonia, reprezentanții Regiunii de Dezvoltare Nord au avut ocazia să se familiarizeze cu bunele practici de asociere intercomunitară din regiunile Wisloka, Krakow, Zabierzow și localitatea Chorszstyn. Ei au aflat despre cum sunt depășite provocările cu care se confruntă APL-urile din Polonia în domeniul gestionării apelor reziduale, obstacolele bugetare, juridice și sociale pentru o funcționare eficientă.

Primarul comunei Novy Targ, Jan Smarduch, le-a relatat  participanților că investițiile realizate pentru extinderea serviciilor de apă și canalizare trebuie să fie și profitabile, nu doar să reducă costurile de mentenanță.

În 2012, consiliile raionul Râșcani a aprobat componentele actualizate pe apă și canalizare din Strategia raională de dezvoltare socio-economică. Cu asistența GIZ, au fost grupate localitățile pe posibilitățile de conectare la servicii de apă și canalizare, în funcție de accesul la bazine hidrografice și nu neapărat de hotarele administrative. Acum, localitățile sunt asistate la elaborarea studiilor de fezabilitate, pentru a atrage mai ușor investiții în domeniu.

Sprijinul este acordat raioanului Râșcani de GIZ prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională Nord.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în RM” este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană.