Prima   -  Noutăți - 6 proiecte-pilot dezvoltate în cadrul proiectului Twinning

6 proiecte-pilot dezvoltate în cadrul proiectului Twinning

29.10.2013   1544 accesări   MDRC

Chișinău, 29 octombrie 2013. 6 proiecte-pilot dezvoltate în cadrul proiectului Twinning au fost prezentate în cadrul unei reuniuni interregionale desfășurate la Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii Moldova.

Acțiunea reprezintă activitatea finală a lucrărilor desfășurate în cadrul proiectului Twinning „Consolidarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale a Republicii Moldova” pe parcursul primelor 9 luni ale anului curent.

În perioada nominalizată au fost selectate 6 proiecte-pilot din regiunile de dezvoltare Nord, Centru și Sud, iar experții europeni, în comun cu reprezentanții MDRC, au avut sarcina să contribuie la dezvoltarea capacităților reprezentanților APL în domeniul elaborării propunerilor de proiecte și să îmbunătățească notele conceptuale propriu-zise. Mai multe misiuni ale experților francezi și români au fost în regiunile de dezvoltare ale Republicii Moldova, iar, ulterior, experții proiectului vor elabora un ghid metodologic ce va conține informații privind etapele necesare pentru elaborarea unui proiect de succes.

Victor Zubcu, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a menționat, în cadrul evenimentului, că preluarea experienței europene în domeniul elaborării și implementării proiectelor este indispensabilă, întrucât Republica Moldova se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește capacitatea de absorbție a fondurilor, precum și calitatea proiectelor elaborate trebuie dezvoltată în permanență.

La finalul seminarului a fost menționat cel mai bun proiect-pilot elaborat în comun de administrațiile locale, cu suportul experților, astfel fiind selectată nota conceptuală a proiectului „Alimentare cu apă din râul Prut pentru Regiunea de Dezvoltare Sud”. Acest proiect prevede asigurarea cu apă potabilă și apă pentru irigare a 57 de localități din raioanele Leova, Cimișlia și Basarabeasca.

Totodată, la sfârșitul evenimentului au fost menționate:

  • Cel mai bun spirit de echipă - Prin irigare la o agricultura sigura si performanta (Regiunea Centru)
  • Cel mai bun parteneriat instituțional - Apa din Prut pentru Regiunea de dezvoltare Sud (Regiunea Sud)
  • Cel mai bun parteneriat public-privat - Incubator de afaceri regional Cimișlia (Regiunea Sud)
  • Cel mai bun spirit de inovație - Dezvoltarea instrumentelor moderne de planificare in regiunea de dezvoltare Nord utilizand tehnologia GIS (Regiunea Nord)
  • Cel mai bun impact economic, social și teritorial - Grup de producatori si casa de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export (Regiunea Centru)
  • Cel mai bun efect durabil și multiplicativ - Casa Albinei, model al stupului din spațiul rural al Regiunii de dezvoltare Nord (Regiunea Nord)

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, ai Agențiilor de Dezvoltare Regională și ai Academiei de Administrare Publică.