Prima   -  Noutăți - A fost elaborat studiul de fezabilitate pentru regionalizarea serviciilor de alimentare cu apă în raionul Râșcani

A fost elaborat studiul de fezabilitate pentru regionalizarea serviciilor de alimentare cu apă în raionul Râșcani

28.10.2013   1707 accesări  

Râșcani, 25 octombrie 2013. Un grup de experți au prezentat administrației raionale și locale din raionul Râșcani proiectul finalizat al studiului de fezabilitate pentru regionalizarea serviciilor de alimentare cu apă pentru „clusterul Prut”, raionul Râșcani, cu opțiuni pentru serviciile de canalizare.

Studiul a fost elaborat cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), oferit prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”. Elaborarea studiului de fezabilitate pentru regionalizarea serviciilor de alimentare cu apă în raionul Râșcani face parte dintr-un proiect de îmbunătățire a serviciilor de apă și canalizare în raionul Râșcani, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord, cu suport financiar german, prin intermediul GIZ.

În cadrul ședinței grupului de lucru raional pentru sectorul apă și canalizare au fost analizate detaliat atât posibilele surse pentru alimentarea localităților cu apă potabilă, cât și opțiunile de management ale apelor reziduale cu accent pe minimalizarea impactului negativ asupra mediului. De asemenea, au fost discutate un șir de chestiuni juridico-organizaționale inerente procesului de regionalizare a prestatorului de servicii de apă și canalizare, prezentate analizele financiară și economică privind rentabilitatea serviciului prestat.

Studiul, elaborat de către experți internaționali și naționali, contractați cu suportul GIZ, constituie o măsură importantă în vederea implementării Strategiei de Dezvoltare Socio-Economică (SDSE) a raionului Râșcani pentru anii 2012-2017, componenta aprovizionare cu apă și servicii de canalizare (AAC), actualizată și aprobată de Consiliul Raional acum un an.

După finalizarea documentului, programată pentru luna noiembrie curent, atragerea investițiilor în sectorul aprovizionării cu apă cu opțiuni pentru sistemele de canalizare va fi previzibilă și posibilă. Studiul de fezabilitate va constitui un suport real pentru elaborarea propunerilor de proiecte pentru asigurarea localităților raionului cu servicii de calitate în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare.

Președintele raionului Râșcani, Ion Parea, apreciază studiul de fezabilitate elaborat drept „un document foarte important și absolut necesar pentru soluționarea problemei vitale a raionului Râșcani - aprovizionarea cu apă. Acest studiu este foarte prețios, inclusiv din motivul că, pe lângă cercetările ample, el conține și propunerile experților profesioniști în domeniul sistemelor de apă și canalizare, bazate atât pe experiența națională, cât și pe cea internațională. Studiul de fezabilitate reprezintă un moment foarte important, un început al acțiunilor de soluționare integrată a problemei principale a raionului”, susține președintele raionului Râșcani.

Membrii grupului raional de lucru au abordat și problema aprovizionării cu apă pentru irigare, acest compartiment necesitând cercetări suplimentare în vederea aprecierii numărului de beneficiari și suportabilității tarifelor pentru consumul de apă în scopuri agricole.

Menționăm că, pentru raionul Râșcani, studiul acoperă doar „clusterul Prut”, adică acele localități pentru care opțiunea cea mai rezonabilă este alimentarea cu apă din râul Prut.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de GIZ și este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al României.