Prima   -  Noutăți - 5 milioane de euro din partea UE pentru susținerea dezvoltării regionale în RM

5 milioane de euro din partea UE pentru susținerea dezvoltării regionale în RM

23.10.2013   1335 accesări   GIZ

Uniunea Europeană va aloca 5 milioane de euro pentru susținerea dezvoltării regionale în Republica Moldova. Astfel, la 17 octombrie 2013 a fost semnat un acord delegat dintre Uniunea Europeană și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Fondurile sunt acordate pentru sprijinirea activităților proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, ce este în derulare din anul 2010. Cofinanțarea este oferită de Uniunea Europeană în cadrul Programului Pilot de Dezvoltare Regională și perioada de implementare este de 26 luni.

Beneficiarul proiectului este Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, precum și Consiliile și Agențiile de Dezvoltare Regională. Scopul inițiativei este de a sprijini Republica Moldova în promovarea coeziunii sale economice, sociale și teritoriale, cu accent pe dezvoltarea de politici, cadrul legal, instituțional și de dezvoltare pentru o politică de dezvoltare eficientă pentru regiunile din Republica Moldova.

Astfel, urmează a fi elaborate planuri sectoriale regionale pe 4 domenii: apă și canalizare, managementul deșeurilor solide, eficiența energetică a clădirilor publice, drumuri locale și regionale. În baza acestora, vor fi concepute fluxuri de fișe de proiecte viabile, adică portofolii de proiecte investiționale, pregătite de finanțare, cu studii de fezabilitate elaborate. Portofoliile vor cuprinde 5 sectoare: apă și canalizare, managementul deșeurilor solide, eficiența energetică a clădirilor publice, drumuri locale și regionale, precum și dezvoltarea și promovarea businessului.

Prin aceste fluxuri de proiecte se răspunde la necesitatea stringentă de a prezenta potențialilor investitori concepte de proiecte viabile. Or, în rezultatul analizelor proiectelor depuse în apelurile de propuneri pentru Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, s-a constatat că autoritățile publice locale nu reușesc de fiecare dată să convingă despre necesitatea acută a unui anumit proiect și impactul realizării lui pentru comunitate.

Se va pune accent pe proiecte mari, inter- și intra-regionale, ce să stimuleze cooperarea intercomunitară, adică prestarea în comun a serviciilor publice de localitățile învecinate.

Totodată, se va insista pe dezvoltarea capacităților APL-urilor și CRD-urilor - oferirea de consultanță, instruire, organizarea stagierilor, vizitelor de studiu.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” susține administrațiile publice locale la extinderea și modernizarea serviciilor publice locale pe sectoarele: aprovizionarea cu apă și canalizare, gestionarea deșeurilor solide și eficiența energetică a edificiilor publice. Totodată, proiectul acordă asistență la programarea și planificarea regională. Suportul oferit este acordat prin intermediul Agențiilor de Dezvoltare Regională.

Proiectul este implementat de GIZ și este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană.

Pentru mai multe informați, contactați ofițerul de comunicare al proiectului, Laura Bohanțova, la: 222470, 069918296 sau laura.bohantova@giz.de