Prima   -  Noutăți - În Regiunea de Dezvoltare Nord au fost inaugurate două centre medico-sociale

În Regiunea de Dezvoltare Nord au fost inaugurate două centre medico-sociale

19.09.2013   4097 accesări  

Bălți-Țaul, 18 septembrie 2013. Au fost inaugurate două centre medico-sociale în Regiunea de Dezvoltare Nord. E vorba de Centrul medico-social „Rebeca” din municipiul Bălți și de Centrul medico-social „Sfânta Iuliana” din satul Țaul, raionul Dondușeni.

Astfel, grație Guvernului din Cehia, care a investit în dotarea și funcționarea celor două centre, pe o perioadă de trei ani, 300 de mii de euro, vârstnicii vor beneficia de serviciile asistenților medicali, care le vor asigura tratament medical de calitate. În paralel, vârstnicii vor primi ajutor la menaj, dar și la cumpărături.

„Și cu ajutorul nostru, și cu ajutorul altora vă urez să ridicați cât se poate de mult nivelul de trai în țara dvs. Sunt convins că, în acest sens, o să vă ajute și dl Ion Bodrug, directorul ADR Nord, care poate să aducă în regiune investiții din străinătate și noi locuri de muncă", a menționat Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Republica Moldova, Excelența Sa Jaromír Kvapil, care a apreciat înalt implementarea acestui proiect social.

Viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ruxanda Glavan, a mulțumit poporului ceh pentru ajutorul financiar grație căruia a fost posibilă deschiderea celor două centre medico-sociale, asigurându-i pe cei implicați în aceste proiecte de tot sprijinul din partea ministerului pe care îl reprezintă. „Este absolut important să remarcăm că cei care au nevoi speciale au, de fapt, și mari așteptări de la autorități, de la cei care trebuie să le întindă o mână de ajutor”, a relevat viceministrul.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, le-a urat succes celor care vor administra cele două centre medico-sociale, urându-le să poată să dăruiască zâmbete și bună dispoziție beneficiarilor. „Aș vrea să remarc că asta nu e pentru prima dată când Guvernul ceh, prin intermediul Ambasadei republicii Cehe în Chișinău, susține Regiunea de Dezvoltare Nord”, a subliniat directorul ADR Nord.

Directorul Asociației Obștești „HOMECARE”, Tamara Adașan, susține că, la cele două centre, pensionarii își vor petrece o parte din zi, timp în care vor fi tratați, spălați, îngrijiți. Totodată, vârstnicii vor avea posibilitate să se odihnească, să privească televizorul, să servească ceai, după care vor fi transportați acasă.

Implementarea, în municipiul Bălți, a unui proiect socio-medical este o inițiativă propusă de către directorul ADR Nord, Ion Bodrug, la o ședință ce a avut loc la sfârșitul anului 2012, în cadrul căreia Daniela Dragalin, reprezentant al Ambasadei Republicii Cehe în Chișinău, Jan Cernik, directorul Agenției Cehe pentru Dezvoltare, și Irina Serdiuc, secretarul Consiliului Municipal Bălți, au discutat despre posibilitatea implementării unor proiecte de dezvoltare regională.

Cele două centre medico-sociale au fost create în contextul proiectului „Dezvoltarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu în partea de nord a Moldovei - 2013-2015”, finanțat de Agenția Cehă de Dezvoltare și implementat de Asociația Obștească „HOMECARE”, în colaborare cu Caritas Republica Cehia.

În pofida crizei, Republica Cehia acordă anual Republicii Moldova în jur de 3 milioane de euro. „Ca stat al Uniunii Europene, Cehia dorește și trebuie să ajute Republica Moldova, dar și alte state care au nevoie de ajutorul nostru”, a spus Excelența Sa Jaromír Kvapil.