Prima   -  Noutăți - Lansarea proiectului de reabilitare a Conacului Pommer și a drumului de acces la Parcul Țaul

Lansarea proiectului de reabilitare a Conacului Pommer și a drumului de acces la Parcul Țaul

04.07.2013   3177 accesări  

Țaul, Dondușeni, 4 iulie 2013. A avut loc ședința de lansare și coordonare a proiectului „Reabilitarea monumentului istorico-arhitectural Conacul Pommer și a drumului de acces la parcul dendrologic din satul Țaul, raionul Dondușeni”.

Ședința a fost prezidată de către directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, care, din start, a subliniat importanța colaborării dintre toate serviciile desconcentrate implicate în cadrul proiectului cu aplicantul proiectului - Primăria Țaul - și operatorul economic, care a fost prezentat în cadrul ședinței.

Cu această ocazie au fost prezentate lucrările preconizate pentru prima etapa de implementare a proiectului și anume: restabilirea gardului istoric cu o lungime totală de 387 m, construirea gardului din metal forjat cu o lungime totală de 293 m, construirea eurogardului cu o lungime totală de 2 807 m, instalarea porții de artă cu portiță - o unitate, instalarea porții fără portiță - o unitate. Participanții la ședință au discutat și despre semnarea contractului de supraveghere dintre Primăria Țaul și IPS „Ruralproiect”, precum și despre prezentarea autorizației de construcție.

Reamintim că obiectivul-cheie al proiectului este reabilitarea infrastructurii zonei turistice Å¢aul, ce se află în centrul Regiunii de Dezvoltare Nord și poate uni două trasee, conectând astfel regiunea la circuitul turistic național și internațional.

Suma solicitată din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) este de 23.305.122,62 de lei, ceea ce constituie 100% din costul total al proiectului depus de Primăria Țaul în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte II. Proiectul se înscrie perfect în prioritatea III din Strategia de Dezvoltare Regională Nord - îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice. Pentru anul 2013, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat alocarea, din FNDR, a 5 milioane de lei. Proiectul urmează a fi implementat în decurs de 24 de luni.

Estimăm că cca 100 de mii de locuitori din Regiunea de Dezvoltare Nord și cca trei mii de locuitori din apropierea parcului vor fi beneficiarii direcți ai proiectului. Proiectul poate genera noi activități economice în domeniul turismului și poate face mai atractivă Regiunea de Dezvoltare Nord pentru investori

Aducem la cunoștință că vineri, 5 iulie 2013, Parlamentul Republicii Moldova a votat, în a doua lectură, transmiterea parcului în gestiunea Primăriei Țaul.