Prima   -  Noutăți - CIAL dezvoltă capacitățile APL în domeniul scrierii proiectelor cu finanțare externă

CIAL dezvoltă capacitățile APL în domeniul scrierii proiectelor cu finanțare externă

26.06.2013   1631 accesări  

Bălți, 26 iunie 2013. Centrul de Informare pentru Autoritățile Locale (CIAL), lansat la sfârșitul anului trecut în orașul Ialoveni, a organizat, pentru prima dată în Regiunea de Dezvoltare Nord, un atelier de instruire cu genericul „Dezvoltarea capacităților APL în domeniul scrierii proiectelor cu finanțare externă”.

La atelier au participat specialiști responsabili de atragerea investițiilor și scrierea proiectelor din cadrul Consiliilor raionale și primăriilor din nordul republicii.

Directorul CIAL, Krzysztof Kolanowski, care și-a arătat disponibilitatea să-și împărtășească experiența în domeniu și cu autoritățile publice locale din Regiunea de Dezvoltare Nord, a prezentat în detalii misiunea CIAL în Republica Moldova. Ulterior, directorul CIAL a informat  participanții la atelier despre cum și unde aceștia pot găsi informație despre sursele de finanțare externă.

De asemenea, participanții la atelier au fost informați despre procedura de transformare a unui proiect tehnic într-un proiect finanțabil, despre oportunitățile oferite de programele bilaterale și multilaterale (proiecte comune cu parteneri străini), precum și despre platforma e-learning al CIAL.

Organizarea atelierului de instruire a fost posibilă datorită suportului oferit de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone.

După atelierul de instruire, directorul CIAL și echipa sa au vizitat Agenția de Dezvoltare Regională Nord, unde au făcut cunoștință cu echipa ADR Nord. În discuția sa cu directorul CIAL, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, s-a referit la necesitatea funționării unui centru de informare similar și în Regiunea de Dezvoltare Nord.

CIAL este un proiect implementat cu asistența acordată în baza Memorandumului de înțelegere între Republica Moldova și Polonia, semnat la 29 iunie 2012, în  Chișinău. CIAL asigură autoritățile locale și ONG-urile din Republica Moldova cu toată informația necesară (know-how) ce promovează ideea implementării unor proiecte, dar încă mai caută posibilitatea unor finanțări și parteneri externi. Mai multe detalii despre CIAL se găsesc AICI sau pe website-ul www.centruinfo.org.