Prima   -  Noutăți - Circa 34 de milioane de lei au fost valorificați de la începutul anului pentru implementarea proiectelor de dezvoltare regională

Circa 34 de milioane de lei au fost valorificați de la începutul anului pentru implementarea proiectelor de dezvoltare regională

22.06.2013   1328 accesări   MDRC

Nisporeni, 21 iunie 2013. Circa 34 de milioane de lei, din suma totală de 191 de milioane de lei din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), au fost valorificați în primele 5 luni ale anului curent pentru implementarea proiectelor de dezvoltare regională. Valorificarea mijloacelor financiare din FNDR și situația la zi a proiectelor au fost principalele subiecte discutate în cadrul ședinței Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR). De asemenea, membrii CNCDR au identificat principalele cauze ce stagnează buna desfășurare a implementării unor proiecte și au stabilit acțiuni concrete pentru impulsionarea activităților.

În acest context, oficialii Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) au subliniat că principala cauză a stagnării unor proiecte este calitatea slabă a documentației de proiect elaborată și depusă de autoritățile publice locale pentru licitare, astfel că, în lipsa unui studiu de fezabilitate sau calitatea slabă a acestuia, nu asigură demararea procesului de achiziții și desfășurarea lucrărilor.

Totodată, reprezentanții MDRC au menționat că, de la începutul anului, sunt în proces de implementare 22 de proiecte de dezvoltare regională ce țin de reabilitarea infrastructurii drumurilor, aprovizionarea cu apă și sanitație, îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice. În majoritatea cazurilor, în prezent, se desfășoară procedura de achiziții sau sunt în derulare licitațiile. Din numărul total de proiecte, 7 sunt în derulare în Regiunea de Dezvoltare Regională Nord, 10 proiecte de dezvoltare regională se implementează în Regiunea de Dezvoltare Centru și 5 proiecte în Regiunea de Dezvoltare Sud a țării.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan, a precizat că, în cazul proiectelor ce stagnează, vor fi impuse sancțiuni prin stoparea finanțării și redirecționarea mijloacelor financiare către implementarea altor proiecte.

„Pentru prima dată în 3 ani am organizat ședința CNCDR într-o localitate unde se implementează proiecte. Scopul a fost să venim la fața locului, să inspectăm, să observăm, să monitorizăm și să asigurăm eficacitatea lucrărilor efectuate, astfel încât, la sfîrșitul anului, să înregistrăm rezultate vizibile în domeniul dezvoltării regionale”, a comunicat ministrul Marcel Răducan. De asemenea, ministrul a precizat că au fost analizate detaliat fiece proiect, iar decizia de redistribuire a banilor s-a luat în urma analizei minuțioase a situației, a cauzelor, acțiunilor și a rezultatelor scontate.

Reiterăm că FNDR este creat din alocațiile anuale din bugetul de stat, ca linie distinctă pentru politica de dezvoltare regională, ce constituie 1% din veniturile aprobate ale Bugetului de Stat pe anul respectiv și, din an în an, acesta nu este cumulativ. Astfel, pentru anul curent, pentru FNDR au fost alocați cca 191 de milioane de lei, inclusiv circa 7,5 de milioane de lei pentru asigurarea activității Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud.

După ședință, membrii CNCDR au inspectat lucrările de construcție a poligonului pentru stocarea deșeurilor în cadrul proiectului „Salubrizarea localităților din raioanele Nisporeni, Strășeni și Călărași pentru un mediu curat și sănătos” și au efectuat o vizită la proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de transport pentru valorificarea potențialului turistic a Regiunii de Dezvoltare Centru”, în cadrul căruia va fi construită o porțiune de drum.