Prima   -  Noutăți - Raionul Râșcani analizează mai multe opțiuni de aprovizionare cu apă și canalizare

Raionul Râșcani analizează mai multe opțiuni de aprovizionare cu apă și canalizare

14.06.2013   1509 accesări   GIZ

Un grup de experți au prezentat recent administrației raionale și locale din raionul Râșcani mai multe opțiuni tehnice de asigurare cu apă și canalizare a populației din raion. Analizele fac parte din ample studii de fezabilitate, elaborate cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), oferit prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”.

Datorită acestor studii, ce vor fi finalizate în septembrie 2013, atragerea investițiilor în acest sector va fi previzibilă și posibilă. Pentru fiecare raion a fost contractat câte un ONG local, care a efectuat un sondaj pentru a măsura gradul de suportabilitate al cetățenilor pentru a achita servicii de apă și canalizare.

„Studiul constată, pe de o parte, o informare deficitară a populației cu privire la calitatea proastă a apei pe care o consumă în prezent. Însă, chiar și pe acest fundal, pragul psihologic al prețului pe care gospodăriile sunt gata să-l suporte în cazul unui serviciu de aprovizionare depășește costurile apei în cele mai multe din orașele țării”, susține sociologul de la CBS-AXA Vasile Cantarji.

Pentru raionul Râșcani, studiul acoperă doar clusterul Prut, adică acele localități pentru care opțiunea cea mai rezonabilă este alimentarea cu apă din sursa râului Prut.

În baza studiilor de fezabilitate, vor fi elaborate propuneri de proiecte pentru asigurarea raioanelor cu servicii de calitate în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare.

Vicepreședintele raionului Râșcani, Alexandru Cheptănaru, susține că aprovizionarea cetățenilor raionului Râșcani cu apă potabilă de calitate a fost și rămâne una din prioritățile conducerii raionului. „Sper că prin munca enormă depusă să obținem un rezultat pozitiv pentru cetățeni”, a relevat vicepreședintele raionului Râșcani.

Efectuarea acestor cercetări ample se înscrie în planurile de acțiuni pentru implementarea Strategiilor raionale de dezvoltare socio-economică pentru 2012-2015. În 2012, cu sprijinul GIZ, au fost actualizate capitolele pe apă și canalizare din respectivele documente. Acestea au fost aprobate de către Consiliul Raional Râșcani.

Raionul Râșcani a beneficiat și de optimizarea infrastructurii în domeniul apei și canalizării, grație unor proiecte-pilot implementate prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, în parteneriat cu GIZ. Astfel, în satul Duruitoarea Veche a fost construit apeductul.

Menționăm că GIZ acordă asistență tehnică întreprinderii municipale Apă-Canal Costești, ce administrează serviciul de aprovizionare cu apă potabilă și canalizare.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al României.