Prima   -  Noutăți - Inspectoratul Energetic de Stat va putea măsura calitatea energiei electrice

Inspectoratul Energetic de Stat va putea măsura calitatea energiei electrice

11.04.2013   1994 accesări   GIZ

Inspectoratul Energetic de Stat va putea măsura calitatea energiei electrice începând cu iunie 2013. Aceasta deoarece dispune de utilaj performant care permite efectuarea acestor monitorizări, grație sprijinului financiar oferit de Guvernul Germaniei. Suportul financiar și logistic a fost acordat prin intermediului proiectului Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, iar procedura de achiziții a fost gestionată de Agenția de Dezvoltare Regională Nord.

Astfel, trei inspectorate teritoriale din regiunile de dezvoltare (Nord, Centru și Sud) vor beneficia de acest utilaj. Dispozitivele distribuite instituțiilor de profil sunt portabile, ușor de utilizat, permițând o localizare rapidă a problemelor care de cele mai multe ori provoacă pagube materiale și duc la supraconsum de energie electrică. Monitorizând periodic sistemele de distribuție, dar și rețelele utilizatorilor, se pot localiza, prezice, preveni și înregistra deranjamentele.  

„Utilizarea acestor echipamente performante va aduce beneficii în mod direct consumatorilor, care nu vor mai fi atât de vulnerabili în fața furnizorilor, deoarece vor putea solicita măsurări veridice atunci când acuză deranjamente ale rețelelor. Astfel, se va afla dacă cine poartă responsabilitatea pentru probleme”, susține Iacob Timciuc, directorul Inspectoratului Energetic de Stat.

„Avem toată certitudinea că acest utilaj va contribui la creșterea calității energiei electrice prestate consumatorilor, pe de o parte, și va responsabiliza furnizorii, pe de altă parte. Doar astfel putem asigura durabilitatea proiectelor-pilot pe care le implementăm în domeniul eficienței energetice”, afirmă Ion Bodrug, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord.

După predarea oficială a echipamentului, care a avut loc la 11 aprilie curent, urmează ca personalul să fie instruit, pentru a utiliza corect utilajul și pentru a interpreta datele. Costul total al celor trei seturi livrate Inspectoratului Energetic de Stat se cifrează la apr. 25.000 euro. Din resursele proprii, instituția publică planifică să mai procure trei astfel de seturi și să acopere treptat necesitățile tuturor inspectoratelor teritoriale.

Până în iunie 2013, urmează a fi consultat și aprobat un regulament intern al Inspectoratului Energetic de Stat, care va prevede procedura de măsurare a calității de energiei electrice.

Tot din fondurile oferite de Guvernul Germaniei, va fi achiziționat utilaj pentru efectuarea auditului energetic pentru Agenția pentru Eficiență Energetică.

Pe componenta de eficiență energetică, GIZ susține două proiect-pilot, și anume optimizarea eficienței energetice a spitalului din Orhei și iluminarea stradală eficientă în comuna Tătărăuca Veche, raionul Soroca. De asemenea, administrațiile publice locale sunt susținute la extinderea și modernizarea serviciilor publice locale pe alte două domenii de referință: aprovizionarea cu apă și canalizare; gestionarea deșeurilor solide. Suportul proiectului GIZ este acordat prin intermediul Agențiilor de Dezvoltare Regională. Totodată, proiectul acordă asistență la programarea și planificarea regională. 

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al României.