Prima   -  Noutăți - Masă rotundă: Acordul de Comerț Liber cu Uniunea Europeană

Masă rotundă: Acordul de Comerț Liber cu Uniunea Europeană

27.03.2013   1798 accesări  

Bălți, 27 martie 2013. „Acordul de Comerț Liber cu Uniunea Europeană. Efecte și provocări pentru mediul de afaceri” este genericul primei mese rotunde din sesiunea 2013 a Grupului de lucru pe comerț, servicii și concurență din cadrul proiectului „Convenția Națională pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”.

La eveniment au participat reprezentanți de la Ministerul Economiei, Agenția de Dezvoltare Regională Nord, Agenția pentru Protecția Consumatorului, Liga pentru Apărarea Drepturilor Consumatorilor, experți independenți, lideri de ONG, oficiali și parteneri din Republica Slovacă.

Potrivit directorului ADR Nord, Ion Bodrug, discuțiile din cadrul mesei rotunde vor fi foarte importante pentru a depista și analiza unele probleme ale Regiunii de Dezvoltare Nord în ceea ce privește activitățile de import-export. „Înțeleg că avem multe probleme importante în Republica Moldova, care trebuie în primul rând soluționate. Printre acestea este și problema reabilitării infrastructurii. Totuși, fără o dezvoltare economică durabilă, toți banii se duc în vânt”, a precizat directorul Ion Bodrug.

Pe lângă grupul de lucru pe comerț, servicii, concurență, Convenția Națională pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova mai include altele trei: vize, frontiere și Transnistria; agricultură; dezvoltare regională. În total, vor avea loc patru întâlniri pentru fiecare grup de lucru, produsul fiecărui eveniment fiind adoptarea unui pachet de recomandări, prin consens, între experți guvernamentali și cei din sectorul ONG.

Prin promovarea acestor propuneri se urmărește accelerarea apropierii de Uniunea Europeană și evidențierea celor mai problematice aspecte care necesită a fi tratate de către autorități. Acest mecanism prin care Guvernul și societatea civilă adoptă în comun recomandări și-a demonstrat deja eficiența în Republica Slovacă, Serbia și Macedonia.

În sesiunea 2011-2012 au avut loc câte patru mese rotunde pentru trei grupuri de lucru (comerț, servicii, concurență; vize, frontiere și Transnistria; agricultură și dezvoltare regională), în sesiunea curentă optându-se pentru a separa agricultura de dezvoltarea regională, domenii distincte.

Proiectul „Convenția Națională pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova” este implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Asociația pentru Politică Externă și Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în colaborare cu Asociația Slovacă pentru Politică Externă, cu susținerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe a Slovaciei.

Scopul inițiativei este de a stimula dezbateri ample și de a formula recomandări pentru structurile guvernamentale cu participarea societății civile, în vederea adoptării și implementării aquis comunitaire în Republica Moldova. Paralel, un asemenea proiect este desfășurat și în Ucraina.