Prima   -  Noutăți - Până la finele lui 2014, locuitorii orașului Fălești se vor bucura de beneficiile colectării separate a deșeurilor

Până la finele lui 2014, locuitorii orașului Fălești se vor bucura de beneficiile colectării separate a deșeurilor

21.03.2013   1528 accesări   GIZ

Până la finele lui 2014, locuitorii orașului Fălești se vor bucura de un serviciu public de gestionare a deșeurilor. Asta grație implementării unui proiect transfrontalier de gestionare a deșeurilor municipale, în mărime de 5,4 milioane lei. 90% din valoarea investițiilor este finanțată de Programul Operațional Comun Romania-Ucraina Moldova 2007-2013, iar 10% - de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Cofinanțarea a fost acordată de GIZ la inițiativa Agenției de Dezvoltare Regională Nord.

Proiectul a fost depus de Consiliul Raional Fălești, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu Consiliul Județean Iași, orașul Târgu Frumos (România), orașul Novoselitsa (Ucraina), orașul Fălești, REC Moldova și ONG „Cutezătorul”. Bugetul total al inițiativei, distribuit între parteneri, este de 11,4 milioane lei.

Astfel, până în martie 2013, au fost construite 60 de platforme și au fost achiziționate containere. Mai mult, a fost procurată o autospecială. Urmează a fi construită secția de sortare a deșeurilor, care va fi situată în satul Călugăr.

Proiectul de la Fălești mizează pe colectarea separată a deșeurilor. Pentru a asigura succesul proiectului, se pune accent pe educația și sensibilizarea populației.

Durata de implementare a proiectului „Îmbunătățirea transfrontalieră a gestionării deșeurilor municipale solide din Republica Moldova, România și Ucraina” este de 2 ani (mai 2012 - aprilie 2014). Proiectul reprezintă o continuare firească a altora două implementate în raionul Fălești prin programele de Vecinătate România-Republica Moldova și TCAS (program pentru municipalitățile de la frontieră), finanțate de Comisia Europeană.