Prima   -  Noutăți - Centrul de Informare pentru Autoritățile Locale din Moldova a fost lansat în Ialoveni

Centrul de Informare pentru Autoritățile Locale din Moldova a fost lansat în Ialoveni

03.12.2012   5907 accesări  

Ialoveni, 3 decembrie 2012. A fost lansat Centrul de Informare pentru Autoritățile Locale din Moldova. „În viitorul apropiat vom vedea și vom înțelege mai bine cum lucrează acest centru. Sperăm că Agenția de Dezvoltare Regională Nord va beneficia de același sprijin pentru a lansa un centru similar și în municipiul Bălți”, a spus directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

La ceremonia de deschidere a Centrului de informare au participat E.S. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, William H. Moser; viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Veaceslav Guțuțui; viceministrul de Externe al Republicii Polonia, Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz; președintele raionului Ialoveni, Nicolae Andronachi; directorii ADR Nord și ADR Centru, Ion Bodrug și, respectiv, Tudor Meșină, directori ai Direcțiilor Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, angajați ai CIAL și ADR Centru, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști.

„Suntem bucuroși că ideea CIAL s-a realizat la Ialoveni și sunt sigur că va fi unul de succes, la fel ca și alte proiecte cu implicarea Poloniei. Sperăm că APL se vor implica și vom avea și mai multă colaborare, noi parteneriate și investiții”, a menționat viceministrul Veaceslav Guțuțui.

„Sunt foarte bucuroasă că pot participa la deschiderea centrului. Sper că va fi o rețea în toată Republica Moldova. Vrem să împărtășim experiența poloneză cu Republica Moldova”, a precizat viceministrul Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz.

La rândul său, directorul CIAL, Krzysztof Kolanowski, și-a reconfirmat disponibilitatea pentru o cooperare eficientă, menționând că deține multă experiență pe care este dispus să o împărtășească autorităților publice locale. 

Directorul ADR Centru, Tudor Meșină, a subliniat că CIAL va fi un bun suport pentru întreaga țară, întrucât va ajuta la soluțioarea problemelor din comunitate.

Scopul CIAL este sprijinirea autorităților locale și a ONG-urilor din țară în promovarea implementării unor proiecte și a unor parteneriate externe, precum și în atragerea eventualilor finanțatori.

Centrul de Informare pentru Autoritățile Locale din Moldova este un proiect implementat cu asistența acordată în baza Memorandumului de înțelegere între Republica Moldova și Polonia, semnat la 29 iunie 2012, în  Chișinău. Centrul este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone, dar se preconizează și suportul altor parteneri internaționali. Misiunea CIAL este de a asigura autoritățile locale și ONG-urile din Republica Moldova cu toată informația necesară (know-how) care promoveză ideea implementării unor proiecte, dar încă mai caută posibilitatea unor finanțări și parteneri externi. Acest lucru va fi efectuat în trei nivele:

I. Primul nivel prevede crearea unui website care va cuprinde informație completă în ceea ce privește donatorii, cerințele lor pentru proiecte (manuale), de asemenea o bază de date a unor potențiali beneficiar care sunt în căutare de parteneri în Republica Moldova și viceversa.

II. Al doilea nivel constă în organizarea cursurilor (trainingurilor) privind subiectele care sunt în interesul autorităților locale și ONG-urilor care vor aplica pentru finanțare (pregătirea unei aplicații, implementarea unui proiect de success, afacerile cu partenerii, pregătirea unor rapoarte etc). Conținutul detaliat al cursurilor se va baza pe cerințele regiunilor.

III. Al treilea nivel va fi bazat pe consultațiile individuale care vor avea loc nu doar în Ialoveni, dar, de asemenea, și în alte locuri stabilite.

CIAL își are sediul în orașul Ialoveni, în incinta ADR Centru. Adresa centrului este: str. Alexandru cel Bun 33, MD-6801, Ialoveni, Republica Moldova, tel.: (268) 93408, fax: (268) 22692; e-mail: krzysztof.kolanowski@solidarityfund.plwww.centruinfo.org.