Prima   -  Noutăți - Dezvoltarea regională este una din prioritățile Republicii Moldova și Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020

Dezvoltarea regională este una din prioritățile Republicii Moldova și Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020

14.11.2012   1479 accesări  

Chișinău, 14 noiembrie 2012. Membrii Misiunii de programare a Comisiei Europene și reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor au stabilit prioritățile de cooperare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2020 în domeniul dezvoltării regionale. În cadrul discuțiilor din după amiaza zilei de ieri, părțile au stabilit că dezvoltarea regională rămâne a fi una din prioritățile de direcționare a asistenței Uniunii Europene.

În ultimii trei ani, MDRC prin politicile elaborate în domeniul dezvoltării regionale și proiectele implementate de Agențiile de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud a reușit conectarea la apeduct și canalizare a circa 430 de agenți economici, a 140 instituții publice și peste 16 mii de gospodării. „Aceste proiecte sunt obiectivele Guvernului de a dezvolta echilibrat toate regiunile țării și de ridica nivelul de trai al cetățenilor”, a precizat Marcel Răducan, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în cadrul întrevederii cu membrii Misiunii de programare a Comisiei Europene. De asemenea, ministrul a mulțumit pentru asistența Uniunii Europene acordată ministerului prin diferite instrumente: Twinning, Taiex etc.

Actualmente, Strategia Națională de Dezvoltare Regională pentru perioada 2013-2015 și Documentul Unic de Program au fost aprobate de Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și urmează a fi aprobate de Guvern, iar, ulterior, implementate la nivelul aplicării acțiunilor prevăzute de Strategie și derularea a 56 de proiecte de dezvoltare regională.

O altă prioritate, discutată în cadrul întrevederii cu oficialii europeni, este dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii. „Una din prioritățile Strategiilor de Dezvoltare Regionale Nord, Centru și Sud și a Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională este susținerea sectorului privat, crearea infrastructurii și parteneriatelor publice-private. Agențiile de Dezvoltare Regională au rolul de a crea conexiunea dintre potențialii investitori și autorități. În acest scop, au fost organizate două forumuri regionale în nordul și sudul țării”, a spus ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Totodată, în viziunea ministrului este prioritară dezvoltarea orașelor poli de creștere, pentru a distruge mitul „țara unui singur oraș”. În acest sens, MDRC a elaborat o Propunere de Politică Publică în baza analizei ex-ante și a analizei cost-beneficiu care stabilește principalele acțiuni în vederea dezvoltării a 6 orașe poli de creștere și a infrastructurii în regiune.

La rândul lor, oficialii europeni consideră că posibilitățile de acordare a asistenței Uniunii Europene pentru domeniul dezvoltării regionale sunt foarte mari. Republica Moldova ar putea beneficia direct de asistența Uniunii Europene în cadrul programelor bilaterale, dar și în cadrul programelor regionale, de cooperare transfrontalieră, care au ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea rurală etc. ♦ MDRC