Prima   -  Noutăți - Cooperarea intercomunitară facilitează implementarea proiectelor de dezvoltare regională

Cooperarea intercomunitară facilitează implementarea proiectelor de dezvoltare regională

08.11.2012   1605 accesări  

Germania, 8 noiembrie 2012. Grupul de funcționari de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Agențiile de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud, Academia de Administrare Publică și membri ai societății civile care efectuează, în perioada 4-10 noiembrie curent, o vizită de studiu în Germania s-au întîlnit miercuri cu Johann Peissl, prim-viceguvernatorul provinciei Oberpfalz a landului Bavaria, și Josef Bauer, primarul municipiului Parsberg, districtul de Neumarkt, Bavaria, și s-au familiarizat cu importanța cooperării intercomunitare în facilitarea implementării proiectelor de dezvoltare regională.

Astfel, în prima jumătate a zilei, funcționarii publici moldoveni au discutat cu primarul municipiului Parsberg cele mai relevante proiecte inițiate și implementate în urma cooperării dintre primarii mai multor comune. Oficialul a menționat că atunci cînd primarii se asociază pentru un scop comun este mai simplu de obținut mijloace financiare din fonduri europene, pentru că inspiră încredere și dă siguranța responsabilizării și finalizării cu succes a proiectului. De asemenea, primarul de Parsberg a nominalizat un muzeu regional, drept un proiect de dezvoltare a turismului implementat în urma cooperării intercomunitare și a prezentat detaliile unui proiect în derulare în cadrul căruia 15 comune s-au asociat pentru a construi „Casa multi-generațională”, ce are drept scop integrarea tinerilor cu cei vîrstnici.

Liderul grupului delegației, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Veaceslav Guțuțui, a menționat că este importantă implicarea benevolă și pe bază de voluntariat a autorităților locale în cooperarea intercomunitară pe domenii distincte de intervenții. „Unele dintre cele mai uzuale domenii în acest sens este aprovizionarea cu apă potabilă/canalizare, servicii medicale pentru mai multe comunități, managementul integrat al deșeurilor. Această cooperare se bazează pe acordurile formalizate între APL-urile partenere, unde sunt stipulate drepturile și obligațiile partenerilor. Este important că aceste acorduri se implementează cu responsabilitate de către parteneri”, a subliniat viceministrul.

Ulterior, în a doua jumătate a zilei, grupul de funcționari din Republica Moldova a avut ocazia să cunoască Programul de dezvoltare teritorială a landului Bavaria, provincia Oberpfalz, domeniile principale de cooperare intercomunitară și importanța acesteia.

Astfel, participanții au aflat că un Program de dezvoltare teritorială include obiective specifice pentru domeniile: energie, transport, învățămînt, mediu etc. pentru o perioadă de cel puțin 7 ani, iar cel mai des administrațiile locale cooperează pentru prestarea serviciilor interne; organizarea achizițiilor publice; realizarea managementului clădirilor; protecția datelor; transmiterea actelor; schimbul de unelte și mașini în construcții; schimb de experiență cu specialiștii; achiziționarea materialelor de construcții; dezvoltarea zonelor industriale; planificarea comună a dezvoltării; construcția stațiilor de epurare și a sistemului de canalizare; protecția apei; crearea oportunităților egale în învățământul preșcolar; dezvoltarea și promovarea turismului etc.

Totodată, în cadrul întîlnirii s-a accentuat importanța ulterioarelor evenimente care vor avea loc la Regensburg, în perioada 27-28 noiembrie curent, a Primului For de Evaluare a implementării Strategiei UE pentru Regiunea Dunării la care vor participa coordonatorii naționali și pe domenii prioritare din cele 14 țări semnatare Strategiei. În acest context, Veaceslav Guțuțui, viceministrul Dezvoltării Regionale, coordonator național al Republicii Moldova, a menționat că experiența landului Bavaria în implementarea SUERD urmează a fi preluată de autoritățile țării noastre pentru a identifica și implementa diferite proiecte care reies din prioritățile Strategiei.

Astăzi, participanții la programul de studiu vor efectua o vizită la Asociația de aprovizionare cu apă a municipiului. ♦ MDRC