Prima   -  Noutăți - Instituțiile de dezvoltare regională din Republica Moldova învață din experiența Germaniei de regionalizare a serviciilor

Instituțiile de dezvoltare regională din Republica Moldova învață din experiența Germaniei de regionalizare a serviciilor

06.11.2012   1889 accesări  

Germania, 4-10 noiembrie 2012. O delegație din 11 reprezentanți ai instituțiilor de dezvoltare regională și societății civile participă în Germania la un program de formare în domeniul regionalizării serviciilor publice locale. Deplasarea a avut loc în cadrul proiectului Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Modulul de instruire poartă genericul de „Dezvoltarea regională prin cooperarea intercomunitară: cadru conceptual și practici de succes” și este gestionat de Centrul de Competență pentru Dezvoltarea Capacității Umane (HCD) Europa, Caucaz și Asia Centrală. HCD este o structură de dezvoltare a capacităților a GIZ.

Printre subiectele discutate se numără: planificarea strategică în contextul dezvoltării regionale; diverse forme organizaționale, structuri pentru cooperarea intercomunitară; managementul proiectelor, monitorizarea și evaluarea.

„Deși în Germania parteneriatele dintre comunități sunt benevole și voluntare, totuși impun anumite reguli care îi responsabilizează pe parteneri. Un asemenea model de parteneriat ar putea spori eficiența implementării proiectelor de dezvoltare regională în Republica Moldova”, afirmă viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Veaceslav Guțuțui.

Or, prin cooperarea intercomunitară, astfel încât localitățile învecinate să presteze în comun servicii publice locale, de la aprovizionarea cu apă și canalizare la gestionarea deșeurilor, crește eficiența și sunt optimizate costurile pentru aceste servicii. Programul deplasării a inclus vizite în teren și discuții cu prestatori de servicii, asociații de consumatori responsabile de monitorizarea contractului de delegare a serviciilor dintre autoritatea locală și operator.

Cei 11 reprezentanți ai delegației din Republica Moldova au fost selectați din cadrul instituțiilor partenere ai proiectului GIZ, și anume de la: Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Agențiilor de Dezvoltare Regională, Cancelariei de Stat, Academiei de Administrare Publică. Din partea ADR Nord participă Ala Cucu, specialist în planificare strategică și programare.

Prin organizarea unor astfel de vizite de studiu, proiectul GIZ și-a propus să contribuie la creșterea capacităților partenerilor săi de a coordona și de a monitoriza procesul de dezvoltare regională.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al României.

Proiectul susține administrațiile publice locale la extinderea și modernizarea serviciilor publice locale: aprovizionarea cu apă și canalizare, gestionarea deșeurilor solide și eficiența energetică. Suportul este acordat prin intermediul Agențiilor de Dezvoltare Regională. Totodată, proiectul acordă asistență la programarea și planificarea regională.