Prima   -  Noutăți - Experiența țărilor UE în promovarea politicii de dezvoltare regională

Experiența țărilor UE în promovarea politicii de dezvoltare regională

25.09.2012   1646 accesări  

CHIȘINĂU, 24 septembrie 2012. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) a reunit, în cadrul seminarului „Politica de Dezvoltare Regională în Uniunea Europeană”, programat pentru 5 zile, funcționarii ministerului și specialiști de la Agențiile de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud pentru a discuta despre experiența țărilor Uniunii Europene în promovarea Politicii de dezvoltare regională. Din partea ADR Nord la seminar participă Ion BODRUG, directorul ADR Nord, și Inga COJOCARU, șefa Secției planificare strategică și programare.

Marcel RĂDUCAN, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a menționat, în mesajul de deschidere a evenimentului, că MDRC contribuie la realizarea obiectivelor politicii respective: prin promovarea unei dezvoltări economice și sociale echilibrate a regiunilor, prin crearea condițiilor necesare stimulării creșterii economice a regiunilor mai puțin dezvoltate, precum și restructurarea zonelor rurale și urbane. De asemenea, ministrul a specificat importanța dezvoltării regionale pentru țara noastră și a mulțumit Uniunii Europene pentru suportul continuu acordat Republicii Moldova în acest domeniu.

Kaido SIREL, șeful Secției operațiuni a Delegației UE în Republica Moldova, a comunicat că actualmente UE programează mijloacele financiare pentru perioada 2014-2020, iar activitățile ce țin de dezvoltarea regională ocupă un loc important în acest proces.

Totodată, oficialul a mai adăugat că este important ca Republica Moldova să adere la rețeaua actorilor regionali ce se reunesc la Bruxelles și să inițieze proiecte comune, ce vor fi finanțate de UE. Astfel, țara noastră ar putea beneficia de finanțare din fondurile europene interne și nu doar din cele externe.

Pe parcursul seminarului, care se va desfășura pe parcursul a 5 zile, se vor discuta subiectele ce țin de: conceptul Politicii Europene de Vecinătate; politica regională în UE; elaborarea unei politici de dezvoltare rurală la nivel regional; abordarea din partea UE a politicii urbane etc., vor fi identificate, de asemenea, și direcțiile de activitate care urmează a fi transpuse în strategiile noastre regionale, deoarece implementarea politicii regionale de dezvoltare în Republica Moldova este bazată pe aceleași principii generale de guvernare ale politicii de coeziune, aplicată în Uniunea Europeană. 

În timpul desfășurării seminarului, participanții împreună cu experții europeni vor împărtăși bunele practici și experiențe noi, utile realizării politicii de dezvoltare în Republica Moldova.

Organizarea evenimentului a fost posibilă datorită sprijinului Comisiei Europene,  DG Regio și a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Prin intermediul acestei activități, Comisia Europeană dorește să promoveze cunoștințe mai bune și schimbul de experiență, oferind funcționarilor publici din cadrul țărilor europene din vecinătate accesul la expertiza și practicile privind politica regională europeană. ♦ MDRC