Prima   -  Noutăți - Specialiștii în comunicare care promovează dezvoltarea regională în Republica Moldova învață bazele fotojurnalismului

Specialiștii în comunicare care promovează dezvoltarea regională în Republica Moldova învață bazele fotojurnalismului

15.08.2012   3066 accesări  

IVANCEA, ORHEI, 14-15 august 2012. Specialiștii în comunicare ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, precum și ai Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud, au învățat elementele de bază ale fotojurnalismului social la un curs de instruire. Trainingul a avut loc cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), acordat prin intermediului proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”.

Pe parcursul a două zile, îndrumați de fotograful și profesorul Nicolae POJOGA, participanții au deprins setările de bază ale camerei foto, de la contrast la luminozitate. Totodată, au învățat să traseze limitele de manipulare a imaginii digitale. Mai mult, au fost antrenați într-un exercițiu practic de fotografiere, pentru ca apoi să își analizeze critic produsele. Astfel, specialiștii în comunicare au surprins în imagini întreg ciclul de aprovizionare cu apă și canalizare a orașului Orhei: au mers de la sursa de apă care aprovizionează, izvorul Jeloboc, la stațiile de pompare și alte obiecte de infrastructură pînă la stația de canalizare.

„Faptul că am văzut tot procesul m-a ajutat să redau în imagini contribuțiile pozitive ale acestor proiecte și mai ales potențialul lor de a îmbunătăți nivelul de trai al comunităților”, relatează Ecaterina STACI-GRIGOREAN, ofițerul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

La rîndul său, fotograful Nicolae POJOGA explică specificul pozelor de infrastructură, care trebuie umanizate, pentru a reuși să influențeze ochiul celui care privește: „Pentru asta e nevoie de unitate de formă și conținut, dar, în primul rînd, de atitudinea conștientă și competentă a celui care fotografiază".

Proiectele de dezvoltare regională susținute de GIZ prin intermediul Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR) presupun cooperarea mai multor comunități pentru a presta servicii publice de calitate. Specialistul în comunicare al ADR Nord, Ion URUȘCIUC, afirmă că uneori este dificil a comunica printr-o imagine întreaga complexitate a ceea ce presupune dezvoltarea regională: „Acum mă uit cu totul alți ochi la evenimentele din trecut la care am asistat și văd că e posibil de reflectat altfel anumite aspecte, care par ordinare, de genul construcții, infrastructură”.

Actualmente, GIZ sprijină derularea a 5 proiecte-pilot, care sunt implementate de Agențiile de Dezvoltare Regională:

  • Salubrizarea ecologică în zonele rurale din Costești-Stînca, raionul Rîșcani
  • Aprovizionarea cu apă și canalizare a satului Roșu, raionul Cahul
  • Extinderea managementului integrat de colectare și stocare a deșeurilor solide din or. Șoldănești în 7 localități rurale din raioanele Șoldănești și Rezina
  • Iluminare stradală eficientă în comuna Tătărăuca Veche, raionul Soroca
  • Creșterea eficienței energetice a spitalului raional Orhei

Totodată, proiectul GIZ acordă asistență la planificarea și programarea locală și regională pe domeniile sale de referință: apă și canalizare, managementul integrat al deșeurilor solide și eficiența energetică.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al României. ♦ Proiecte.md

GALERIE FOTO