Prima   -  Noutăți - Elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională a Republicii Moldova, susținută de Polonia

Elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională a Republicii Moldova, susținută de Polonia

13.08.2012   1874 accesări  

CHIȘINĂU, 13 august. O delegație de experți din Polonia întreprinde o vizită oficială în țara noastră pentru a stabili în comun cu oficialii Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor cum va contribui Polonia la elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională a Republicii Moldova.

În acest context, experții străini s-au întîlnit astăzi cu viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Veaceslav GUȚUȚUI, directorii Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud și specialiștii Direcției Generale Dezvoltare Regională și a Direcției Relații Internaționale și Atragerea investițiilor. În cadrul întâlnirii, directorul ADR Nord, Ion BODRUG, s-a referit la procesul de actualizare a Strategiei de Dezvoltare regională Nord, proces în care ADR Nord are susținere din partea Letoniei. Directorul Ion BODRUG a comunicat că se așteaptă ca partenerii letoni să se pronunțe, cu ocazia unei apropiate vizite la ADR Nord, asupra draftului Strategiei. Menționăm că, în procesul de actualizare a Strategiei, ADR Nord are suport la colectarea datelor din partea Univerității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. 

În cadrul discuțiilor, viceministrul Veaceslav GUȚUȚUI a comunicat că Strategia Națională de Dezvoltare Regională (SNDR) a Republicii Moldova va fi elaborată în concordanță cu practicile europene, va fi preluată experiența Poloniei în vederea definitivării și actualizării Strategiei Naționale, de asemenea experții polonezi vor efectua o analiză a Strategiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru și Sud. Totodată, viceministrul a adăugat că experții își vor prezenta experiența în elaborarea proiectelor de cooperare transfrontalieră, eficiență energetică precum și a procedurilor de selectare a proiectelor de dezvoltare regională, experiență ce urmează a fi preluată și de către reprezentanții administrațiilor publice locale din țara noastră.

În cadrul reuniunii, părțile au stabilit agenda de lucru pentru următoarelor 5 zile, perioadă în care experții străini vor efectua o vizită de lucru la ADR Nord, pentru a discuta despre Strategia de Dezvoltare Regională Nord, precum și vor discuta pe marginea capitolelor elaborate din SNDR. ♦ MDRC