Prima   -  Noutăți - Primul Summit de Excelență în Management Local

Primul Summit de Excelență în Management Local

26.06.2012   1514 accesări  

CHIȘINĂU, 26 iunie 2012. Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion BODRUG, a participat la Primul Summit de Excelență în Management Local (EML) în Republica Moldova, organizat de către noul proiect al USAID de Susținere a Autorităților Locale (LGSP). 

„Prin intermediul Proiectului de Susținere a Autorităților Locale, Guvernul SUA va continua să acorde ajutor Guvernului acolo unde el este cel mai aproape de cetățenii Moldovei, și anume la nivel local”, a menționat Ambasadorul SUA în R. Moldova, William H. MOSER, în cadrul Summitului. 

Reprezentanți ai Parlamentului Republicii Moldova, autorități din administrația centrală și locală, donatori, organizații internaționale și societatea civilă au participat la eveniment.

Iurie ȚAP, președinte al Comisiei Parlamentare Speciale pe Descentralizare și Consolidare a Autonomiei Locale, a subliniat că Proiectul de Susținere a Autorităților Locale este foarte binevenit în contextul implementării Strategiei și Planului de Acțiuni pentru Descentralizare, care este un obiectiv strategic al Alianței pentru Integrare Europeană. 

Scopul Summit-ului constă în stimularea unei competiții constructive între municipalități, motivarea autorităților locale de a-și stabili obiective cît mai înalte și susținerea lor în atingerea acestor obiective, ca parte componentă a reformei de descentralizare. Ca program pilot, EML se va focusa asupra orașelor-centre raionale, oferindu-le training și asistență tehnică pentru a consolida profilul autorităților locale prin instituționalizarea practicilor și instrumentelor care promovează buna guvernare și transparență. Summitul EML va fi organizat anual și va oferi oportunitatea de a împărtăși succesele și lecțiile învățate, de a identifica tendințele și a aprecia eforturile și realizările obținute în cadrul reformei de descentralizare. 

A fost prezentat Indicele de Performanță Locală (IPL), ca un instrument de evaluare a progresului obținut de către Autoritățile Locale în îmbunătățirea prestării serviciilor, eficienței energetice, managementului financiar și bugetării. Utilizarea IPL va stimula transparența și angajamentul cetățenilor în contextul dezvoltării comunitare. 

Scott JOHNSON a menționat în discursul său: „Noi avem convingerea că autoritățile locale pot răspunde provocării de a atinge obiectivele de descentralizare ale Guvernului, asigurînd astfel o calitate sporită a vieții pentru cetățeni. Sperăm că proiectul nostru va contribui la realizarea acestor succese”.

Tatiana BADAN, președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), a salutat lansarea Summitului și a proiectului LGSP, accentuînd faptul că majoritatea membrilor CALM, fiind parteneri ai primului program de susținere a descentralizării din partea Guvernului SUA (proiectul LGRP) resimt și astăzi efectele și beneficiile școlarizării și asistenței primite în ceea ce ține de dezvoltarea capacităților și oferirea unor servicii de calitate. 

LGSP își propune să asiste autoritățile locale în planificarea și punerea în aplicare a politicilor și procedurilor care să contribuie la buna guvernare, dezvoltarea capacității locale de a face față responsabilităților ce țin de descentralizare în prestarea serviciilor în mod transparent și care să genereze o creștere a economiilor locale și să rezulte în servicii mai rentabile și mai eficiente. ♦ USAID LGSP