Prima   -  Noutăți - Directorul ADR Nord a participat la o masă rotundă unde s-a discutat despre noile perspective de dezvoltare regională

Directorul ADR Nord a participat la o masă rotundă unde s-a discutat despre noile perspective de dezvoltare regională

22.06.2012   1697 accesări  

COSTEȘTI, IALOVENI, 22 iunie 2012. A avut loc a treia masă rotundă a Grupului de Lucru Dezvoltare Regională în cadrul proiectului „Convenția Națională pentru Integrare Europeană”. La eveniment a participat directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug.

Subiectul principal care a fost pus în discuție la această masă rotundă este Strategiile și programele de cooperare teritorială europene - noi perspective de dezvoltare regională în Republica Moldova”. Această problemă reprezintă un aspect sensibil în procesul nostru de negocieri cu Uniunea Europeană și necesită adoptarea unei poziții comune atît din partea factorilor guvernamentali, cît și din partea societății civile. Scopul acestei reuniuni este de a elabora recomandări pentru factorii de decizie din Republica Moldova.

Potrivit directorului ADR Nord, dezvoltarea regională durabilă este un imperativ asumat. În pofida faptului că Guvernul Republicii Moldova și-a confirmat angajamentul ferm pentru distribuirea echitabilă a șanselor de dezvoltare pe întreg teritoriul țării, „crearea cadrului legal și instituțional în domeniul dezvoltării regionale este un fapt pozitiv, dar nu și suficient, acesta necesitînd o permanentă actualizare și armonizare cu politicile internaționale. Unele dintre acestea pot fi corectate și prin proceduri administrative interne, pe cînd altele urmează să aștepte pînă procesul de implementare va scoate la iveală noi soluții”, a spus directorul ADR Nord, Ion Bodrug, în discursul său.

Necesitatea extinderii ADR-urilor în teritoriu

Instituțiile responsabile de procesul de dezvoltare regională (DR) au misiunea de a implementa politica de DR. Aceast fapt este posibil avînd fonduri suficiente și resurse umane apte să îndeplinească misiunile asumate. În acest sens, este necesar ca ADR-urile să se extindă în teritoriu, creînd în ficare microrigiune sau raion cîte o subdiviziune care ar avea în sarcină:

  • Promovarea și implementarea politicii de DR în teritoriu;
  • Analiza necesităților și oportunităților de dezvoltare în raion;
  • Identificarea problemelor stringente;
  • Facilitarea creării viziunii strategice raionale și elaborării planurilor de dezvoltare raională;
  • Elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor investiționale din diverse fonduri;
  • Activități de fundraising, atragere investițiilor în raion etc.

Dezvoltarea instituțională a ADR-urilor va crea beneficii regiunilor și actorilor implicați prin:

  • Angajarea specialiștilor calificați în domeniile DR și cooperării transfrontaliere în fiece raion;
  • Posibilitatea de stabilire a vectorilor de dezvoltare stabiliți pentru fiecare raion în contextul DR;
  • Oportunități de accesare a fondurilor naționale și internaționale pentru rezolvarea problemelor stringente.

„O regiune poate fi atractivă numai atunci cînd se vor îmbina armonios cadrul strategic, cadrul legislativ, instituțional cu interesul general al locuitorilor, existînd fonduri suficiente pentru dezvoltare”, a menționat directorul ADR Nord.

Menționăm că obiectivele generale ale politicii de DR se referă la diminuarea dezechilibrelor regionale existente, stimularea dezvoltării echilibrate și durabile pe întreg teritoriul țării, revitalizarea „zonelor defavorizate”, prevenirea producerii de noi dezechilibre, consolidarea oportunităților financiare, instituționale și umane pentru dezvoltarea social-economică a regiunilor, stimularea cooperării interregionale interne și internaționale care contribuie la progresul economic și social.

Proiectul „Convenția Națională pentru Integrare Europeană” este implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Centrul Analitic Independent Expert-Grup și Asociația pentru Politică Externă, în parteneriat cu Asociația de Politică Externă din Slovacia și cu suport financiar din partea Ministerului Afacerilor Externe a Republicii Slovace.

Scopul acestui proiect este de a genera dezbateri ample și formula recomandări Guvernului și agențiilor guvernamentale în efortul acestora de raliere a normativelor și legislației naționale la standardele și normele UE, în particular în vederea adoptării și implementării Acquis Communautaire în Republica Moldova.

La eveniment au fost invitați funcționari ai administrației publice centrale și locale, experți independenți, lideri de ONG, reprezentanți ai mediului de afaceri, oficiali și parteneri din Republica Slovacă.