Prima   -  Noutăți - A fost lansat proiectul Twinning „Dezvoltarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova”

A fost lansat proiectul Twinning „Dezvoltarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova”

08.05.2012   2690 accesări   2 Comentarii

CHIȘINĂU, 8 mai 2012. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a lansat proiectul Twinning „Dezvoltarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova”. Este un proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un consorțiu francez-româno-leton. Din partea Agenției de Dezvoltare Regională Nord, la lansarea proiectului au participat directorul Ion BODRUG și șefa Secției planificare strategică și programare, Inga COJOCARU.

Scopul proiectului este de a impulsiona și a sprijini dezvoltarea și implementarea politicii de dezvoltare regională în țara noastră.

În mesajul de salut, Marcel RĂDUCAN, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru asistența constantă acordată, inclusiv suportul în cadrul proiectului Twinning, și a specificat că acest proiect va contribui la consolidarea capacităților ministerului în aplicarea politicilor de dezvoltare regională în țara noastră, precum și la îmbunătățirea legislației în domeniu și revizuirea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională.

Dirk SCHUEBEL, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat, la rîndul său, rolul politicii de dezvoltare regională în UE, subliniind faptul că, pentru perioada financiară 2007-2013, bugetul UE alocat politicii regionale a fost de 350 miliarde euro, adică 36% din bugetul total. De asemenea, oficialul UE a comunicat că, actualmente, se lucrează la bugetul pe perioada financiară 2013-2020, iar dezvoltarea regională în continuare va rămîne un obiectiv important pentru politica europeană. Referitor la specificul proiectului twinning acesta a menționat că este un proiect de colaborare administrativă și nu de asistență tehnică.

E.S. Gérard GUILLONNEAU, Ambasadorul Franței în Republica Moldova, a comunicat că țara pe care o reprezintă deține o vastă experiență în asistență externă și speră ca colaborarea cu experții francezi să fie eficientă și utilă specialiștilor moldoveni.

E.S. Marius Gabriel LAZURCA, Ambasadorul României în Republica Moldova, a specificat că, actualmente, România participă în 4 proiecte de twinning în Republica Moldova: achiziții publice, proprietate intelectuală, concurență și consolidarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale. Totodată, Marius LAZURCA a reiterat că România va fi în continuare un partener de încredere pentru țara noastră în parcursul european. Excelența Sa a amintit că România participă în cadrul programului UE-12, unde va acorda asistență financiară pentru îmbunătățirea statisticii regionale.

Veaceslav GUȚUȚUI, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a menționat, la rîndul său, că MDRC are un parteneriat strategic constant cu ministerul omolog din România și o colaborare eficientă cu Agențiile de Dezvoltare din România. De asemenea, viceministrul a menționat că de rezultatele implementării acestui proiect vor beneficia reprezentanții administrațiilor publice centrale, regionale și locale.

„Consider că, prin acest proiect, UE ne va sprijini serios în domeniul dezvoltării regionale. Astăzi s-a demonstrat această intenție”, a spus directorul ADR Nord, Ion BODRUG

În cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova” UE va aloca mijloace financiare în mărime de circa 1.170.000 €, bani ce vor fi utilizați pentru preluarea experienței statelor europene în domeniul dezvoltării regionale, prin intermediul experților români, francezi și letoni. Proiectul se va desfășura în perioada mai 2012 - ianuarie 2014, timp în care vor fi organizate seminare de formare; ateliere de lucru, vizite de studiu.

Menționăm că proiectul are trei componente majore ce țin de: revizuirea cadrului legislativ existent privind dezvoltarea regională, planificarea teritorială și dezvoltarea capacităților specialiștilor din cadrul MDRC.

Amintim că Twinning-ul a fost conceput ca un instrument de cooperare administrativă țintită spre sprijinirea țărilor candidate și din vecinătatea UE. MDRC