Prima   -  Noutăți - ACED a ajutat producătorii moldoveni să participe la expoziția „Fruit Logistica”

ACED a ajutat producătorii moldoveni să participe la expoziția „Fruit Logistica”

21.03.2012   1302 accesări  

Proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED), care este un program de cinci ani co-finanțat de către Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Corporația Provocările Mileniului (MCC), a condus, în februarie curent, un grup de producători moldoveni din sectorul agricol de valoare înaltă la cea mai importantă expoziție internațională a fructelor proaspete, „Fruit Logistica”, care s-a desfășurat la Berlin, Germania. Participanții la turneul de studiu au vizitat  această expoziție pentru a afla mai multe despre cele mai recente practici în domeniile producere, gospodărirea post-recoltare, logistica și marketingul fructelor în stare proaspătă, dar și pentru a se întîlni cu jucătorii majori de pe piețele internaționale.

Delegația moldovenească a avut oportunitatea de a se întîlni cu reprezentanți ai lanțurilor valorice de pe întreg mapamondul, de la producătorii de semințe și cultivatori pînă la exportatori și rețele de comerț. Vizita le-a permis să se familiarizeze cu cele mai noi tendințe în ce privește consumul, producerea, practicile post-recoltare, tehnologiile și formarea prețurilor. Moldovenii au putut să compare, de asemenea, avantajele piețelor din est și ale celor din vest și să identifice consultanții internaționali și furnizorii de servicii de instruire.

Delegația din Republica Moldova a avut întîlniri cu reprezentanții Țărilor Baltice, care s-au arătat interesați de importurile de fructe proaspete moldovenești. La evenimentul expozițional din Berlin au fost prezenți  angrosiști și retaileri din țările vecine - România și Ucraina - și din cea mai mare piață de desfacere a produselor din Moldova - Rusia, însă  nici un reprezentant al companiilor moldovenești. Mulți membri ai delegației și-au exprimat dorința de a participa la „Fruit Logistica 2013" în calitate de expozant și au solicitat asistența ACED în acest sens.

* * *

ACED este un program cu o durată prevăzută de 5 ani, cofinanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională USAID și MCC, avînd ca obiectiv extinderea și îmbunătățirea producerii și comercializării produselor agricole cu valoare adăugată înaltă în Republica Moldova. Activitățile programului ACED cuprind patru componente implementate în parteneriat cu prestatori locali de servicii: dezvoltarea relațiilor de piață între producătorii din Moldova și cumpărătorii locali și internaționali, instruirea producătorilor din Moldova în corespunderea producției cu cerințele cumpărătorilor internaționali și ale rețelelor comerciale locale; oferirea asistenței tehnice întreprinderilor lanțului valoric în următoarele domenii: management, prelucrare post-recoltare, planificare, comercializare ș.a.; consolidarea mediului de afaceri prin îmbunătățirea inspecției fitosanitare de stat, a capacităților de certificare, facilitînd reformele în domeniu pentru stimularea investițiilor în agricultura de valoare înaltă.