Prima   -  Noutăți - Al 2-lea Apel de Propuneri de Proiecte și Programe de Dezvoltare Regională, deschis

Al 2-lea Apel de Propuneri de Proiecte și Programe de Dezvoltare Regională, deschis

27.03.2012   3430 accesări  

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor vă informează că, în conformitate cu prevederile art. 10 din Legea nr. 438 din 28 decembrie 2006 privind dezvoltarea regională și în vederea implementării Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională, de la 27 martie 2012, se anunță aplicarea proiectelor și programelor de dezvoltare regională.

Acest comunicat reprezintă principala informație oficială pentru selectarea propunerilor de proiecte în vederea elaborării Planurilor Operaționale Regionale pentru anii 2013-2015 - documente în baza cărora se vor finanța proiectele de dezvoltare regională atît din fondul național, cît și din alte surse.

Scopurile aplicării proiectelor și programelor de dezvoltarea regională sînt:

1. Elaborarea Planurilor Operaționale Regionale pentru anii 2013-2015;

2. Selectarea proiectelor care urmează a fi finanțate din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională pentru anii 2013-2015;

În conformitate cu Strategiile de Dezvoltare Regională, proiectele și programele vor fi aplicate ținînd cont de următoarelor priorități:

  • Reabilitarea infrastructurii fizice;
  • Susținerea dezvoltării sectorului privat, în special în regiunile rurale;
  • Îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice.

Devizul general indicativ disponibil este stabilit pentru fiecare prioritate în parte, iar mijloacele financiare acordate se înscriu în valorile minime și maxime:

Prioritatea

Valoarea minimă, lei

Valoarea maximă,lei

1. Reabilitarea infrastructurii fizice

1 000 000

100 000 000

2. Susținerea dezvoltării sectorului privat, în special în regiunile rurale

250 000

15 000 000

3. Îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice

1 000 000

25 000 000

Aplicanții eligibili pentru finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională sînt:

  • Autoritățile publice locale de nivelul 1 și 2, care vor demonstra abilități de gestionare a proiectelor de dezvoltare regională;
  • Agențiile de dezvoltare regională pentru proiectele ce nu provoacă conflicte de interese.

Aplicanții sînt încurajați să depună propunerile de proiecte în comun cu mai multe administrații publice locale și alte instituții publice prin formarea parteneriatelor și asociațiilor.

Aplicarea proiectelor și programelor de dezvoltare regională va fi desfășurată în două etape care constau în:

ETAPA ÎNTÎI: Depunerea de către aplicanți a notelor conceptuale de propuneri de proiecte la agențiile de dezvoltare regională, evaluarea și aprobarea lor de către consiliile regionale pentru dezvoltare;

ETAPA DOI: Elaborarea și depunerea cererilor complete de finanțare în rezultatul notelor conceptuale selectate, aprobarea lor de către consiliile regionale pentru dezvoltare.

Durata totală a procesului de depunere a propunerilor de proiecte în cadrul Apelului va avea o perioadă de 4 luni de la data lansării oficiale în care:

  • Notele conceptuale de proiecte vor fi depuse în termen de 45 de zile calendaristice din data anunțării oficiale a aplicării proiectelor și programelor de dezvoltare regională (27 martie 2012). Termenul limită de depunere a notelor conceptuale este 10 mai, ora 16.00.
  • Cererile complete de finanțare vor fi depuse în termen de 60 de zile calendaristice de la data publicării oficiale a listei notelor conceptuale de proiecte aprobate de consiliile regionale pentru dezvoltare.

Menționăm că atelierele de informare în Regiunea de Dezvoltare Nord se vor petrece în următorul mod:

  • 3 aprilie 2012 - MICROREGIUNEA BĂLȚI: raioanele  Glodeni; Fălești; Sîngerei; Rîșcani; mun. Bălți.
  • 4 aprilie 2012 -  MICROREGIUNEA Edineț: raioanele Briceni; Ocnița; Edineț.
  • 5 aprilie 2012 -  MICROREGIUNEA Soroca: Drochia; Dondușeni; Soroca; Florești.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor îndeamnă potențialii aplicanți să se familiarizeze în detalii cu condițiile de desfășurare a procesului și modalitatea de depunere a propunerilor de proiecte prin accesarea site-urilor oficiale ale Ministerului și Agenției de Dezvoltare Regională Nord: www.mcdr.gov.md; www.adrnord.md.

Notele conceptuale ale propunerilor de proiecte, iar, ulterior, și cererile de finanțare, împreună cu documentele-suport vor fi expediate, în termenii prevăzuți, prin poșta recomandată, prin poșta expresă, sau prezentate personal la adresa agenției de dezvoltare regională:

Agenția de Dezvoltare Regională Nord

Republica Moldova, MD-3100

Mun. Bălți, Piața Vasile Alecsandri, 8A

Tel./fax: 231 6 19 80

E-mail: office@adrnord.md

www.adrnord.md