Prima   -  Noutăți - Rolul organizațiilor neguvernamentale în procesul de dezvoltare regională, subiect de discuție în cadrul Cafenelei Societății Civile

Rolul organizațiilor neguvernamentale în procesul de dezvoltare regională, subiect de discuție în cadrul Cafenelei Societății Civile

21.03.2012   1945 accesări  

BĂLȚI, 21 martie 2012. Circa 25 de lideri ai ONG-urilor locale, reprezentanți ai APL, ADR Nord, mass-media locală , mediului profesoral și studenți de la USB „Alecu Russo” au fost antrenați în dezbateri privind  rolul ONG-urilor în procesul de identificare a problemelor prioritare la nivel regional, crearea parteneriatelor ONG-APL, atragerea și gestionarea eficientă a fondurilor externe pentru soluționarea problemelor regionale. Evenimentul a fost organizat de Centrul CONTACT-Bălți, în cadrul Cafenelei societății civile. Activitatea a fost organizată în cadrul proiectului „Implicarea ONG-urilor în procesul de dezvoltare regională", finanțat de FHI360.

În cadrul acestui eveniment, Vlad GHIȚU, expert al Centrului CONTACT-Bălți, a inițiat dezbaterile cu prezentarea „Politica regională a Uniunii Europene”, a doua referindu-se la „Modalitățile de implicare a ONG-urilor în procesul de dezvoltare regională".

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion BODRUG, și șeful Secției management proiecte de la ADR Nord, Constantin BÂNDIU, au prezentat participanților cele mai importante realizări pe care le-a obținut Agenția timp de 2 ani de activitate. În acest sens, ei s-au referit la proiectele de dezvoltare regională aflate în derulare și cele finisate, colaborarea cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), cu Centrul CONTACT-Bălți, Memorandumuri de înțelegere încheiate de ADR Nord, dar și alte aspecte importante. Un alt subiect pus în discuție a fost lansarea Apelului II de Propuneri de Proiecte Regionale.

Ulterior, participanții au lucrat în 3 ateliere, pe 3 teme diferite și anume: Avantajele implicării ONG-urilor în procesul de dezvoltare regională; Riscurile implicării ONG-urilor în procesul de dezvoltare regională; Metodele de implicare a ONG-urilor în procesul de dezvoltare regională. În cadrul acestor ateliere au fost identificate cele mai importante idei și argumente în favoarea implicării ONG-urilor în procesul de dezvoltare regională.

Rezultatele discuțiilor vor servi drept o sursă importantă de informații în procesul de elaborare a strategiilor în cadrul politicii de dezvoltare regională a Republicii Moldova.

Obiectivele de bază urmărite țin de realizarea schimbului reciproc de idei, informații, metode și practici pozitive între participanți vizavi de subiectele puse în discuție, dezbaterea principalelor aspecte ale funcționării parteneriatelor ONG-APL, rolul sectorului asociativ în procesul de dezvoltare regională, identificarea metodelor și strategiilor de acțiune.

Centrul Regional CONTACT-Bălți  este o organizație independentă, nonprofit, apolitică, ce oferă sprijin proceselor democratice din Republica Moldova, promovînd valorile unei societăți deschise. Centrul CONTACT activează în regiunea de Nord-Vest a republicii și acordă servicii de consultanță, instruire, informare, asistență tehnică și logistică.