Prima   -  Noutăți - Simpozion moldo-german în domeniul aprovizionării cu apă, canalizării și eficienței energetice

Simpozion moldo-german în domeniul aprovizionării cu apă, canalizării și eficienței energetice

20.03.2012   1656 accesări  

CHIȘINĂU, 20 martie 2012. Peste 50 de reprezentanți ai mediului de afaceri din R. Moldova și 26 de businessmeni din Germania s-au întrunit în cadrul Simpozionului în domeniul aprovizionării cu apă, canalizării și eficienței energetice, organizat de Camera de Comerț și Industrie a Moldovei, cu susținerea financiară a Comitetului de Est al Economiei Germaniei.

Din partea Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), la eveniment a participat Ion BODRUG, directorul ADR Nord, care a prezentat proiectele Agenției finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Nord (FNDR), precum și proiectele cu finanțare externă, accesate de ADR Nord. De asemenea, Ion BODRUG s-a referit și la genul de proiecte la care ADR Nord are nevoie de inovații.

Ilarion POPA, viceministru al Economiei, a informat participanții despre situația din Moldova. „Sectorul energetic al Republicii Moldova este dependent în proporție de 95% față de sursele de import. Utilajul din sectorul energetic are o uzură sporită, iar lipsa investițiilor nu permite modernizarea acestuia. De asemenea, și intensitatea energetică este de 2-3 ori mai mare decît în țările dezvoltate”.

Viceministrul a prezentat cadrul normativ din domeniu, reformele și acțiunile întreprinse de Guvern în vederea ameliorării situației.

ES Berthold JOHANNES, Ambasador al Germaniei în Republica Moldova, a spus că este îmbucurător faptul că, prin această activitate comunitatea din Moldova și partenerii de peste hotare colaborează în domeniul eficienței energeticii, aprovizionării cu apă și canalizării. „Moldova importă cea mai mare parte de surse energetice, de aceea economisirea lor trebuie să fie o prioritate. Identificarea și utilizarea energiei regenerabile este necesar să fie proporțional repartizată pe întreg teritoriul țării. UE, Banca Mondială și diverse instituții financiare oferă suport Moldovei în acest sens, iar implementarea proiectelor respective rămîne o oportunitate pentru țara Dvs.”.

În cadrul manifestării au fost făcute prezentări ale ministerelor de profil, instituțiilor și organizațiilor ce activează și prestează servicii în domeniul energetic. În acest context, experți autohtoni și de peste hotare au abordat tendințele dezvoltării în domeniul eficienței energetice în Republica Moldova, Germania și UE, experiența germană fiind una din cele mai bune din Europa. În partea a doua a simpozionului au avut loc întrevederi bilaterale între oamenii de afaceri din Moldova și Germania. Menționăm că un asemenea eveniment tematic, la care participă o delegație atît de mare de agenți economici din Germania, are loc în premieră la Chișinău. ♦ Camera de Comerț și Industrie a Moldovei