Prima   -  Noutăți - Seminar informativ-instructiv pentru membrii CRD Nord (modulul 1)

Seminar informativ-instructiv pentru membrii CRD Nord (modulul 1)

22.02.2012   3221 accesări   1 Comentarii

BĂLȚI, 22 februarie | Un seminar informativ-instructiv (modulul 1) pentru cei 48 de membri ai Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord) a avut loc la Bălți. Seminarul, care conține 3 module, este organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) în parteneriat cu Centrul Regional CONTACT Bălți și cu suport financiar din partea Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

„Cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, dorim ca membrii CRD Nord să fie informați, să fie instruiți, pentru a participa activ la dezvoltarea Regiunii Nord. Consider că noi toți trebuie să depunem efortul în această direcție, pentru ca la Apelul de Propuneri de Proiecte II să luați decizia de a finanța proiecte cu impact regional. Scopul nostru este ca dvs. să fiți bine informați despre legislația în domeniu și despre tot ce se face în regiune pentru bunăstarea cetățenilor", a spus directorul ADR Nord, Ion BODRUG.

Este necesar ca fiecare raion, fiecare localitate să-și elaboreze și să-și actualizeze planurile strategice, care, ulterior, vor sta la baza planurilor strategice și planurile operaționale de dezvoltare regională. În acest context, este foarte necesar ca dvs. să înțelegeți mecanismul, metodele și cadrul legislativ în acest sens", a spus, la rîndul său, Inga COJOCARU, șef Secție planificare strategică și programare la ADR Nord.

Acest seminar informativ-instructiv pentru membrii CRD Nord conține 3 module. Primul modul a avut loc, la Bălți, în data de 22 februarie a.c. Următoarele două module sînt programate pentru zilele de 26 aprilie și 6 iunie a.c. și vor avea loc în una dintre sălile de conferințe ale Hotelului „Bălți" din municipiul Bălți.

BACKGROUND. După alegerile locale din 2011, majoritatea primarilor și președinților Consiliilor Raionale sunt noi aleși; totodată, s-a schimbat și componența CRD Nord. Astfel, informarea și instruirea noilor membri APL din regiune nu este doar o componentă planificată, în timp, ci și o necesitate vădită pentru a facilita atît realizarea activităților de dezvoltare regională în regiune, cît și luarea deciziilor în corespundere cu prioritățile Strategiei de Dezvoltare Regională Nord (SDR Nord). Membrii CRD Nord vor fi informați despre politicile naționale de dezvoltare și oportunități de atragere a investițiilor în regiune, despre mecanismul de aplicare și implementare a proiectelor din Fondul Național pentru Dezvoltare regională Nord (FNDR), în cadrul diverselor activități instructiv-informative (ateliere de lucru, mese rotunde, seminare specializate etc.).  

DESPRE CRD NORD. Consiliul Regional pentru Dezvoltare Nord este o structură regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN), formate din municipiul Bălți și raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Rîșcani, Sîngerei și Soroca.

CRD Nord are 48 de membri, fiind alcătuit din președinții raioanelor componente, primarul municipiului Bălți și cîte un reprezentant al asociațiilor de primari, societății civile și sectorului privat din fiecare raion și municipiu al Regiunii de Dezvoltare Nord.

Membrii Consiliului Regional își exercită atribuțiile cu titlu gratuit. Pentru a vizualiza lista noii componențe a membrilor CRD Nord, CLICK AICI.

Ședința de constituire a actualei componențe a CRD Nord a avut loc în data de 13 sempebrie 2011.