Prima   -  Noutăți - Membrii CNCDR s-au întrunit în ședință

Membrii CNCDR s-au întrunit în ședință

15.11.2011   1559 accesări  

Membrii Consiliului Național pentru Coordonarea Dezvoltării Regionale (CNCDR) s-au întrunit marți, 15 noiembrie a.c., în ședință pentru a discuta eficiența valorificării mijloacelor financiare în procesul de implementare a proiectelor de dezvoltare regională în anul 2011.

Marcel RĂDUCAN, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a menționat că scopul acestei ședințe este de a audia informația cu privire la gradul de implementare a proiectelor de dezvoltare regională și, după caz, adoptarea unor decizii de intervenții în vederea asigurării derulării cu succes a activităților planificate și atingerii obiectivelor stabilite în cadrul politicii de dezvoltare regională.

În cadrul ședinței, directorii de agenții au prezentat informația detaliată privind proiectele în derulare, mijloacele financiare alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), procentajul de valorificare și principalele probleme în eficiența procesului de implementare.

Astfel, din totalul de circa 163 mln lei alocați în FNDR au fost cheltuiți circa 60%, pe proiecte concrete și pentru asigurarea activității operaționale a ADR Nord, Centru și Sud.

Totodată, responsabilii de la agenții au comunicat că, pînă la finele anului curent, în majoritatea proiectelor vor reuși să utilizeze toți banii alocați, cu excepția cazurilor în care au loc construcția drumurilor, iar condițiile climaterice nu vor permite realizarea cu succes a lucrărilor. De asemenea, directorii agențiilor au specificat că unul din principalele obstacole în valorificarea eficientă a banilor este tergiversarea plăților pentru lucrările efectuate. Acest factor influențează imaginea și încrederea agenților economici în instituțiile statului, într-un final ei refuzînd să participe la licitație.

O altă problemă este calitatea proiectelor. La acest capitol, președintele CNCDR, Viceprim-ministrul, ministrul economiei Valeriu LAZĂR a specificat că, începînd cu ianuarie 2012, procedura de selectare a proiectelor va fi mai riguroasă, iar agențiile trebuie să identifice filtre eficiente necesare la faza de triere a proiectelor.

Pe parcursul dialogului, membrii CNCDR au stabilit și au decis ca agențiile de dezvoltare regională să întreprindă toate măsurile necesare în vederea asimilării mijloacelor financiare planificate, iar banii ce nu vor fi valorificați pînă la finele anului să fie returnați în bugetul statului și realocați în anul 2012 pentru continuarea lucrărilor.

La finele ședinței, cei prezenți au decis ca la ulterioara întrevedere să fie pusă în discuție noul proiect al Instrucțiunii pentru utilizatori privind înaintarea propunerilor de proiecte pentru finanțare din FNDR și oportunitatea lansării apelului de propuneri de proiectele în scopul actualizării Documentului Unic de Program și a Planurilor Operaționale Regionale. / MDRC