Prima   -  Noutăți - Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a prezentat avantajele competitive și perspectivele de dezvoltare ale Regiunii Nord, în cadrul unei conferințe despre regiunile Moldovei

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a prezentat avantajele competitive și perspectivele de dezvoltare ale Regiunii Nord, în cadrul unei conferințe despre regiunile Moldovei

09.03.2017   2564 accesări   ADR Nord

Conferința „Chișinăul versus regiunile Moldovei: unde politicile se întâlnesc cu cetățenii și mediul de afaceri" a reunit joi, 9 martie, la Chișinău, autorități publice centrale și locale, preprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale. Evenimentul a avut loc în cadrul inițiativei „Localități transparente, competitive și sustenabile financiar”, implementată de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO) și susținută financiar de Programul de Asistență Oficială pentru Dezvoltare al Republicii Slovace (SlovakAid) și Ambasada SUA în Republica Moldova.

Conferința a fost divizată în două paneluri: 1) Competitivitate pentru dezvoltare: Investind în dezvoltarea incluzivă prin durabilitatea localităților de diferite mărimi și 2) Bugete fără secrete: transparență și implicare civică.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, care a participat la lucrările primului panel, s-a referit la avantajele competitive și la perspectivele de dezvoltare ale Regiunii de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova. Directorul Ion Bodrug a vorbit în special despre proiectelele de dezvoltare a infrastructurii de afaceri realizate la nordul Moldovei. În acest context, directorul ADR Nord a menționat investițiile de cca 30 de milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii la Zona Economică Liberă (ZEL) „Bălți”, cca 27 de milioane de lei pentru Parcurile Industriale „Răut” (Bălți) și „Edineț”, precum și cca 2,5 milioane de lei pentru crearea Incubatorului de Afaceri Larga din raionul Briceni. Proiectele investiționale menționate, finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), au fost, potrivit directorului ADR Nord, un semnal puternic pentru investitorii străini, fapt ce a rezultat cu extinderea ZEL „Bălți”, unde au fost deschise peste 3000 de locuri noi de muncă.

Referindu-se la proiectele de dezvoltare a infrastructurii de afaceri aflate în proces de implementare sau a căror realizare va începe în curând, directorul ADR Nord a menționat proiectele de construcție a unei piețe regionale angro la Râșcani și de creare a unui sistem integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord. De asemenea, directorul Ion Bodrug a amintit și de proiectele aflate în Planul Operațional Regional Nord 2017-2020, care ulterior pot obține finanțare. Este vorba, mai cu seamă, de proiectele de facilitare a dezvoltării infrastructurii de afaceri la Parcurile Industriale „Răut” (Bălți) și „Edineț”. Cât despre măsura de susținere a domeniului de cercetare, inovare și transfer tehnologic, directorul ADR Nord a vorbit despre inițierea procesului de implementare a unui nou proiect, finanțat din FNDR, ce presupune crearea, pe teritoriul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), a Centrului de inovare și transfer tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord. Implementarea proiectului, în valoare totală de 16.859.800 de lei, va demara în curând.

În prezentarea sa, directorul ADR Nord i-a mai informat pe participanții la conferință despre procesul de elaborare a Programului regional sectorial (PRS) în domeniul dezvoltării infrastructurii de afaceri în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova, inițiat de ADR Nord în aprilie 2016. Programul va permite consolidarea planificării strategice în domeniu, lucru ce va permite elaborarea și implementarea calitativă a noi proiecte de dezvoltare a infrastructurii de afaceri.

Potrivit organizatorilor, rolul conferinței este de a dezvolta dezbaterile din domeniul dezvoltării regionale, cu impact asupra cetățenilor și a economiei Republicii Moldova, dar și de a spori gradul de transparență, responsabilitate financiară și competitivitate a autorităților locale din țara noastră.

În cadrul conferinței au fost prezentate principalele concluzii ale Raportului cu privire la competitivitatea raioanelor din Republica Moldova și  a fost lansat portalul competitivității raionale în Moldova. Website-ul interactiv este disponibil în trei limbi și prezintă oportunitățile economice ale raioanelor din Republica Moldova, evaluate în baza a 81 de indicatori. Portalul oferă posibilitatea de a compara mai multe raioane și chiar de a crea propriul clasament. Analiza online a competitivității raioanelor îi oferă publicului informații actuale despre starea mediului de afaceri în regiunile țării și, cele mai importante avantaje și dezavantaje concurențiale, precum și nevoile specifice de dezvoltare economică în raioanele Republicii Moldova.