Prima   -  Noutăți - Atelier de lucru | Proiecte care vor fi finanțate în cadrul Programului UE 12

Atelier de lucru | Proiecte care vor fi finanțate în cadrul Programului UE 12

10.11.2011   1927 accesări  

Specialiști din instituțiile guvernamentale și neguvernamentale din țara noastră, precum și reprezentanți ai diferitelor instituții din Slovacia, Estonia, România, Republica Cehă, Letonia, Polonia, Lituania, Ungaria s-au întrunit joi, 10 noiembrie a.c., la Chișinău, în cadrul celui de-al treilea atelier de lucru și au discutat despre proiectele ce vor fi finanțate în cadrul programului UE 12 de statele menționate.

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion BODRUG, care a participat la atelierul de lucru, consideră că suportul twinning pentru Agențiile de Dezvoltare Regională și Consiliile Regionale pentru Dezvoltare, în cadrul programului UE 12, va avea un impact pozitiv, întrucît acest suport va contribui la dezvoltarea capacităților ADR-urilor, la actualizarea strategiilor de dezvoltare, în vederea corelării Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională și strategiilor sectoriale.

În cadrul discuțiilor, reprezentanții Lituaniei, Slovaciei, României și Estoniei au comunicat că țările pe care le reprezintă sunt dispuse să aloce bani pentru proiectul „Dezvoltarea societății civile" din țara noastră. Ei au menționat că vor susține acțiuni ce vor  promova politicile guvernamentale, asigura transparență în cheltuirea banilor publici, monitoriza activitățile întreprinse de autoritățile atît centrale, cît și locale.

Directorul ADR Nord, Ion BODRUG, a apreciat drept reușite prezentările Poloniei și Letoniei, prezentări ce corespund, potrivit directorului ADR Nord, necesităților regiunilor de dezvoltare din Republica Moldova. De asemenea, Ion BODRUG apreciază faptul formării unei matrice a donatorilor în Republica Moldova, idee enunțată de către reprezentanții Delegației Uniunii Europene.

Scopul acestui proiect constă în consolidarea societății civile pentru o bună guvernare la nivel local, pentru combaterea corupției printre angajații administrației publice locale, precum și pentru a adopta reforme ce vor asigura dezvoltarea echilibrată a tuturor regiunilor țării.

La finalul atelierului de lucru au fost stabilite acțiunile ce vor fi întreprinse în timpul apropiat. Astfel, fiecare stat participant își va confirma participarea, după care va indica forma de susținere pe care o va acorda: twinning, experți, grant, instruiri, asistență tehnică. De asemenea, fiecare dintre statele participante va menționa restricțiile referitor la achiziții publice și utilizarea bugetului. Totodată, va fi elaborat un ghid de finanțare, în paralel, a subproiectelor și vor fi identificate modalitățile de integrare a acestora într-un singur proiect.