print
Proiectul de iluminare stradală pentru șase localități din raionul Soroca a fost premiat de Programul Bunelor Practici
23.11.2013
2615 accesări

Chișinău, 22 noiembrie 2013. Programul Bunelor Practici a acordat locul II proiectului de iluminare stradală din comuna Tătărăuca Veche, Soroca, la categoria „Modele de succes privind eficientizarea energiei în comunitate”.

Programul Bunelor Practici al Autorităților Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de Consiliul Europei, în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociațiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităților Publice Locale” și este implementat de IDIS „Viitorul”. Programul Bunelor Practici are scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autoritățile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.

În ediția curentă a concursului, au fost depuse 50 de dosare din 39 localități, iar echipa proiectului a vizitat în lunile iunie și iulie 23 de localități din 13 raioane. Pe domeniul eficienței energetice, 10 primării și-au depus dosarele, printre care și Tătărăuca Veche, Soroca.

„Această distincție reprezintă meritul comunității, cetățenilor care susțin acest proiect. Ne așteptăm și la alte realizări pe domeniul eficienței energetice”, susține primarul localității, Liviu Raischi.

De serviciul de iluminare stradală beneficiază cei 2200 de locuitori ai comunei Tătărăuca Veche. Sistemul modern și econom de iluminare stradală pentru cele șase localități a fost creat cu sprijinul financiar al proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). GIZ a acordat suportul prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională Nord.

În total, au fost instalate 350 de corpuri de iluminat, bazate pe tehnologiile LED. Acestea sunt dirijate prin intermediul a 13 dispozitive de evidență a energiei electrice. Lungimea rețelelor este de peste 21 kilometri. Utilizarea unei asemenea instalații moderne duce la diminuarea de două ori a costurilor de consum a energiei electrice. Anual, economiile se vor cifra la 117 000 de lei, față de utilizarea soluțiilor clasice, neeficiente din punct de vedere energetic. Costul investiției este de peste 3,4 milioane lei. Sistemul de iluminare este funcțional din ianuarie 2013.

Serviciul de iluminare stradală este gestionat de întreprinderea municipală „Tătărăuca Service”, creată în 2012. Costul care e achitat lunar este de 10 lei pe gospodărie.

Angajații întreprinderii sunt consultați de GIZ pe toată durata derulării proiectului. Mai mult, oficiul întreprinderii a fost renovat cu sprijin financiar oferit de GIZ, fiind procurat și echipament pentru buna funcționare. Valoarea investițiilor pentru dezvoltarea prestatorului de servicii se cifrează la aproximativ 1 milion de lei. Î.M. a început a presta, în paralel, și serviciul de management al deșeurilor menajere.

Pe componenta de eficiență energetică, GIZ mai susține un alt proiect-pilot, și anume optimizarea eficienței energetice a spitalului din Orhei, premiat în 2012 la Gala Moldova Eco Energetică, la categoria „cel mai bun proiect din sectorul public”.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al Românie și Uniunea Europeană. 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord