print
Continuă actualizarea Programului privind sporirea atractivității turistice a Regiunii de Dezvoltare Nord
14.12.2023
1652 accesări

Responsabili de domeniul turism și cultură din cadrul administrațiilor publice locale din nordul țării, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de profil, ai grupurilor de acțiune locală și alți actori implicați în promovarea și implementarea politicii în domeniul turismului au participat joi, 14 decembrie, în incinta Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, la o nouă ședință a grupului de lucru pentru evaluarea și actualizarea Programului regional sectorial (PRS) în domeniul sporirii atractivității turistice a Regiunii de Dezvoltare Nord.

Participanții la procesul de actualizare a PRS în domeniul sporirii atractivității turistice a Regiunii de Dezvoltare Nord și-au propus să identifice și să promoveze patrimoniul turistic regional.

În cadrul ședinței grupului de lucru, specialiștii ADR Nord au prezentat direcțiile strategice de dezvoltare a domeniului turistic în Regiunea de Dezvoltare Nord și Planul de acțiuni al PRS în domeniul sporirii atractivității turistice. Totodată, participanții la ședința grupului de lucru au discutat pe marginea ideilor de proiecte identificate în domeniul sporirii atractivității turistice.

În acest context, Veaceslav Guțuțui, consultant în domeniul dezvoltării destinațiilor turistice regionale în cadrul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală, a vorbit despre oportunitățile privind dezvoltarea turismului în regiuni. Consultantul s-a referit la Programul de granturi „Moldova turistică”, al cărui obiectiv este dezvoltarea portofoliului de infrastructură ospitalieră și produse turistice reziliente, durabile și competitive în țara noastră.

Anterior, ADR Nord a elaborat un raport intermediar despre tot ce s-a făcut în domeniul turismului în ultimii ani și a actualizat PRS existent.

Între anii 2014-2017, în Regiunea de Dezvoltare Nord au fost elaborate PRS în șase domenii: (1) Alimentarea cu apă și canalizare; (2) Eficiența energetică în clădirile publice; (3) Managementul deșeurilor solide; (4) Drumuri regionale și locale; (5) Sporirea atractivității turistice și (6) Infrastructura de sprijin a afacerilor. Primele patru programe au fost elaborate cu sprijinul Uniunii Europene prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de GIZ Moldova, iar ultimele două programe au fost elaborate de ADR Nord.

PRS în domeniul turismului pentru nordul țării a fost aprobat de Consiliul Regional pentru Dezvoltare Nord în ianuarie 2017.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord