print
Cu suportul Uniunii Europene, 330 de elevi și profesori de la Gimnaziul „Iurie Boghiu” din Flămânzeni beneficiază de condiții de studiu îmbunătățite
02.11.2022
680 accesări

Cu suportul Uniunii Europene, 330 de elevi și profesori de la Gimnaziul „Iurie Boghiu” din satul Flămânzeni, raionul Sângerei, beneficiază de condiții de studiu îmbunătățite și de un mediu de lucru confortabil.

Miercuri, 2 noiembrie 2022, la Flămânzeni a avut loc inaugurarea proiectului finanțat de Uniunea Europeană privind îmbunătățirea serviciilor de eficiență energetică a Gimnaziului „Iurie Boghiu”. La eveniment au participat președintele Parlamentului Republicii Moldova, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, reprezentanți ai Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, conducerea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, directorul de țară GIZ Moldova, autorități publice locale, reprezentanți ai companiei de construcții, locuitori ai satului Flămânzeni și reprezentanți ai societății civile. 

Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova: „Asigurarea securității energetice este una dintre prioritățile guvernării. Investițiile în eficiența energetică a clădirilor publice vor contribui la diminuarea costurilor pentru resursele energetice. Astfel, vom putea răspunde crizei energetice, dar și provocărilor de mediu, tot mai frecvente din cauza schimbărilor climatice. Proiecte de eficiență energetică sunt realizate, inclusiv cu suportul partenerilor noștri de dezvoltare în zeci de localități ale țării, urmând să se îmbunătățească nivelul de trai a mii de oameni.”

ES Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Elevii și profesorii din Flămânzeni studiază și lucrează într-un mediu confortabil. Gimnaziul recent renovat beneficiază de măsuri de eficiență energetică cum ar fi energie electrică generată de panourile solare, rețele îmbunătățite de apă și canalizare și o încălzire mai eficientă a clădirii. Eficiența energetică este acum mai importantă ca niciodată și suntem bucuroși că avem ocazia să ne intensificăm eforturile pentru a atenua impactul crizei energetice. Uniunea Europeană susține de mai multă vreme tranziția verde în Republica Moldova, pentru a spori securitatea energetică și pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.”

Merle Kreibaum, co-șefa pe Cooperare, Ambasada Germaniei în Republica Moldova: „În prezent, ni se reamintește cu durere importanța utilizării eficiente a energiei ca societate. Acest proiect arată cum putem reuși lucrând împreună: elevi și părinți, școală, precum și agenți guvernamentali la nivel local, regional și național. Germania este încântată să sprijine această măsură împreună cu Uniunea Europeană, oferind un mediu de învățare mai bun pentru mulți elevi care vor veni. Urmărim împreună acest obiectiv nu numai aici, în Flămânzeni, ci și în alte localități, unde vom sărbători renovarea cu succes a infrastructurii până la sfârșitul anului.”

Claudia Hermes, director de țară, GIZ Moldova: „Eficiența energetică este un sector-cheie al Cooperării Germane pentru dezvoltare în Republica Moldova. Protecția mediului înconjurător și economisirea resurselor energetice sunt aspecte importante, inclusiv din considerente economice. Proiectul din Flămânzeni a fost lansat în urma unui amplu proces participativ de planificare regională susținut de Uniunea Europeană și de Germania, desfășurat de GIZ Moldova în parteneriat cu ADR Nord.”

Maria Prisacari, director ADR Nord: „Astăzi, cu mare bucurie, marcăm inaugurarea Gimnaziului «Iurie Boghiu» din satul Flămânzeni, renovat energetic cu suportul financiar generos pe care ni l-a oferit Uniunea Europeană. Grație acestui suport consistent, locuitorii satului Flămânzeni au acces la servicii educaționale de calitate prin eficientizarea energetică a gimnaziului din localitate. În afară de acest important proiect implementat la Flămânzeni, Uniunea Europeană a finanțat încă patru proiecte în Regiunea de Dezvoltare Nord. Printre acestea sunt și proiectele de îmbunătățire a serviciilor de apă în orașele Drochia, Fălești și Edineț. În ultimii doi ani, valoarea totală a proiecte constituie peste 200 de milioane de lei. Totodată, portofoliul proiectelor implementate de ADR Nord în cei aproape treisprezece ani de activitate a sa, numără șase proiecte de eficiență energetică. Mulțumim partenerilor europeni pentru suportul oferit la implementarea obiectivelor propuse. Mulțumim autorităților locale pentru implicare activă și contribuțiile financiare alocate.”

Gimnaziul „Iurie Boghiu" din Flămânzeni a fost renovat și eficientizat energetic în urma realizării a 15 măsuri investiționale. Astfel, a fost termoizolată anvelopa clădirii (6.394,3 mp), clădirea a fost asigurată cu energie regenerabilă prin instalarea a 30 bucăți de panouri fotovoltaice, gimnaziul a fost iluminat pe exterior și terenul aferent (12 piloni și corpuri de iluminat de 32W), încăperile au fost asigurate cu sisteme de ventilare și antiincendiu, gimnaziul a fost asigurat cu inventar sanitar, a fost construită o cale de acces pentru persoanele cu nevoi speciale, bucătăria instituției a fost modernizată și dotată cu echipament tehnic. Aceste lucrări au fost executate în perioada octombrie 2020 - mai 2022 de asocierea SRL „Valdcongrup”  SRL „Uralis”. 

În rezultatul implementării proiectului, consumul anual normat de energie la Gimnaziul din satul Flămânzeni s-a redus cu circa 552 MWh, iar emisiile anuale normate de CO2  cu circa 118 tone. Costul total al lucrărilor de construcție în cadrul proiectului constituie 21,7 mil. lei, din care 21,28 mil. lei reprezintă finanțarea Uniunii Europene și 430,5 mii lei – cofinanțarea din partea Consiliului Raional Sângerei. 

Măsura investițională „Sporirea eficienței energetice a Gimnaziului «Iurie Boghiu» din satul Flămânzeni” este finanțată de Uniunea Europeană și implementată de ADR Nord și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL). Proiectul MSPL este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova.

#EU4Moldova #ÎmpreunăMaiPuternici #EchipaEuropa

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord