Implementarea mecanismului de revitalizare urbană în regiunile de dezvoltare ale Republicii Moldova – de la bune practici, la provocări și soluții comune – a fost subiectul unei conferințe regionale organizată joi, 11 august 2022, în sudul țării, la Purcari. Conferința face parte din activitățile desfășurate de Agenția de Dezvoltare Regională Sud în cadrul unui proiect finanțat de Polish Aid prin intermediul Solidarity Fund PL în Moldova.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), directori și specialiști de la instituțiile de dezvoltare regională din țară, reprezentanți Solidarity Fund PL în Moldova (SFPL), autorități publice locale și experți naționali în domeniul dezvoltării urbane.
Potrivit ADR Sud, Igor Malai, șeful Direcției politici de dezvoltare regională, MIDR, a realizat în cadrul conferinței o retrospectivă a evoluției politicii de dezvoltare urbană în Republica Moldova, menționând că, în premieră, din sursele Fondului național pentru dezvoltare regională și locală (FNDRL) s-a oferit finanțare pentru proiecte de revitalizare urbană. De asemenea, funcționarul MIDR a prezentat viziunea asupra implementării politicii de dezvoltare urbană în Republica Moldova și a îndemnat primăriile orașelor să valorifice toate oportunitățile de dezvoltare durabilă a localităților și de creștere a calității vieții cetățenilor, inclusiv prin elaborarea și implementarea programelor de revitalizare urbană.
Sursa citată mai notează că Alina Ghilaș, coordonatoarea Programului de dezvoltare urbană, SFPL, a punctat că promovarea instrumentului de revitalizare urbană este una dintre activitățile prioritare ale SFPL. Din 2017 până în prezent, alături de ministerul de profil și prin intermediul agențiilor de dezvoltare regională (ADR), s-a reușit o colaborare eficientă cu autoritățile publice locale, orașele din regiunile de dezvoltare. Deși procesul de revitalizare este unul destul de complex, printr-o abordare participativă și eforturi conjugate, se obțin rezultate importante în comunitățile orașelor din Republica Moldova și anume implementarea proiectelor integrate de revitalizare urbană. Alina Ghilaș a mai menționat că SFPL va continua să susțină implementarea politicii de dezvoltare urbană și rămâne a fi un partener de încredere.
Revitalizarea urbană în Regiunea de Dezvoltare Nord
În Regiunea de Dezvoltare Nord, orașele Otaci, Dondușeni și Râșcani beneficiază, în prezent, de suport în elaborarea programelor de revitalizare urbană (PRU), iar orașele Ocnița și Sângerei au suportul experților în vederea actualizării PRU existente. Elaborarea și actualizarea PRU pentru cele cinci orașe din nordul țării se desfășoară în cadrul proiectului „Dezvoltare urbană sustenabilă în Regiunea de Dezvoltare Nord”, implementat de ADR Nord și finanțat de Polish Aid prin intermediul Solidarity Fund PL în Moldova.
Procesul de facilitare a dezvoltării centrelor urbane în Regiunea de Dezvoltare Nord a demarat în anul 2017, odată cu lansarea proiectului „Sprijinirea administrației publice din Republica Moldova în implementarea politicii regionale prin dezvoltarea urbană integrată și durabilă”, finanțat în cadrul Programului polonez de asistență străină al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone. În urma implementării proiectului, opt orașe din nordul țării au elaborat și dezvoltat PRU în care sunt propuse soluții de revitalizare urbană în funcție de nevoile existente ale orașelor. Este vorba de orașele Bălți, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Ocnița, Sângerei și Soroca.
Circa 37% din populația Regiunii de Dezvoltare Nord trăiește în orașe, fiind concentrată în 20 de centre urbane, dintre care trei municipii: un municipiu de nivelul I (Bălți) și două municipii de nivelul II (Edineț și Soroca). Majoritatea orașelor din nordul țării se confruntă cu o serie de probleme și provocări de ordin economic, social și de mediu. Totuși, o bună parte a orașelor au un potențial semnificativ să devină motoare de dezvoltare ale economiei regionale.