print
Membri ai CRD și ADR Nord au efectuat două vizite de lucru în Regiunile de Dezvoltare Nord-Est și Vest ale României
20.08.2021
1743 accesări

Membri ai Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord și reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord au efectuat, în această săptămână, două vizite de lucru în România. Divizați în două echipe, membrii CRD Nord au vizitat două regiuni de dezvoltare ale Românei: Regiunea Nord-Est – în perioada 16-19 august, și Regiunea Vest – în perioada 17-19 august. Delegația din nordul Republicii Moldova au vizitat mai multe localități și destinații turistice din țara vecină, unde au studiat experiența românească în domeniul dezvoltării regionale și au avut întrevederi cu autorități publice locale din România și conducerile ADR Nord-Est și ADR Vest.

Regiunea Nord-Est, România

În Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, membrii CRD Nord a studiat, la Iași, experiența operatorului de alimentare cu apă, canalizare și epurare „ApaVital” S.A., unde au fost puse în discuție aspecte privind cele mai eficiente sisteme de alimentare cu apă și de canalizare.

În municipiile Iași, Suceava și Piatra Neamț și în orașul Gura Humorului, reprezentanții consiliilor județene împreună cu reprezentanții primăriilor acestor localități au prezentat proiecte de succes în domeniile dezvoltare urbană, dezvoltare economică, turism, precum și viziunea proprie asupra procesului dezvoltării regionale. La Gura Humorului, delegația din nordul Republicii Moldova a vizitat mai multe obiective, printre care și Complexul de Agrement Ariniș, unde a fost prezentat proiectul O.A.Z.A (Oraș Activ cu Zone verzi Amenajate). La Piatra Neamț, membrii CRD Nord și ADR Nord au vizitat Rubik Hub, o comunitate care susține start-up-urile să-și accelereze creșterea. Rubik Hub a fost înființat de ADR Nord-Est.

În Regiunea Nord-Est, delegația din nordul Republicii Moldova a mai vizitat Mănăstirea Probota, Cetatea de Scaun a Sucevei și Muzeul Național al Bucovinei – obiective turistice renovate în cadrul unor proiecte europene. Vizita în Regiunea Nord-Est a României s-a încheiat cu o întrunire bilaterală a directorului general ADR Nord-Est și delegația din Republica Moldova.

ADR Nord din Republica Moldova și ADR Nord-Est din România au încheiat în 2011, la Piatra Neamț, un memorandum de înțelegere în vederea cooperării reciproc avantajoase în domeniul dezvoltării regionale.

Regiunea Vest, România

În Regiunea de Dezvoltare Vest, la Timișoara, conducerea ADR Vest le-a prezentat membrilor CRD și ADR Nord din Republica Moldova mai multe proiecte finanțate prin intermediul Programului Operațional Regional 2007-2013 în domeniile apă/canalizare, dezvoltare urbană și turism, precum și prin instrumentele de internaționalizare folosite de ADR Vest.

Tot la Timișoara, delegația din nordul Moldovei a vizitat centrul vechi al municipiului Timișoara și canalul Bega, pentru a vizualiza două proiecte de infrastructură de dezvoltare urbană finanțate prin Programul Operațional Regional, precum și Centrul pentru comunitatea creativă FABER, care își propune să conecteze întreaga Europă la industriile și acțiunile locale importante – cele orientate spre puterea creatoare, inovație și dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale.

Tot la Timișoara, delegația din Republica Moldova a participat la o întrunire cu președinte Consiliului Județean Timiș și cu reprezentanții Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș. De asemenea, membrii CRD și ADR Nord au vizitat Stația de epurare a „Aquatim” SA. Delegația din nordul Republicii Moldova a mai vizitat Muzeul Baroc Timișoara, Domul Romano-Catolic / Catedrala Sfântul Gheorghe, edificiu construit între anii 1736 și 1774.

Regiunea de Dezvoltare Nord a Republica Moldova colaborează cu Regiunea Vest a României din anul 2011, în baza unui memorandul semnat la Arad. Regiunea Vest a României este formată din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara.

Vizitele de lucru în România s-au desfășurat în cadrul unui proiect de suport pentru membrii CRD, finanțat de Guvernul Germaniei prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de GIZ Moldova.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord