Membrii Comitetului director local (CDL) al proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în localitățile Păscăuți, Dămășcani, Proscureni, Gălășeni, Mălăiești și Hiliuți, raionul Râșcani” s-au întrunit joi, 25 aprilie a.c., într-o nouă ședință, organizată în incinta Consiliului raional Râșcani. La ședință a fost prezentat raportul de monitorizare a proiectului pentru perioada ianuarie-martie a.c. și au fost prezentate activitățile din planul de implementare pentru perioada aprilie-iunie a.c.
Membrii CDL au mai discutat pe marginea raportului anual privind progresul proiectului și au oferit propuneri pentru implementarea proiectului în cursul anului 2019. Totodată, membrii CDL au apreciat procesul de implementare a activităţilor şi rezultatelor obținute în cadrul proiectului, au analizat unele provocări şi riscuri și au oferit propuneri pentru remedierea acestora.
Precizăm că CDL-ul creat în cadrul proiectului de la Râșcani servește în calitate de platformă pentru a asigura o mai bună cooperare între principalele părţi interesate în implementarea proiectelor, în particular, și a politicii de dezvoltare regională, în general.
În urma realizării proiectului, în cele șase sate din raionul Râșcani vor fi construite 19,6 km de rețele de distribuție a apei potabile și 40 km de rețele de canalizare. De asemenea, va fi construită o conductă magistrală cu o lungime de 26 km. Totodată, în cadrul proiectului de AAC din cele șase sate vor fi construite 3 stații de epurare a apelor uzate, 1 stație de tratare a apei potabile și 1 stație de pompare pentru 28 de localități din raionul Râșcani. Circa 23.500 de locuitori ai raionului Râșcani vor fi beneficiarii proiectului, a cărui valoare estimativă se cifrează la 3,5 milioane de euro.
Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în localitățile Păscăuți, Dămășcani, Proscureni, Gălășeni, Mălăiești și Hiliuți, raionul Râșcani” este finanțat de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).