print
„Urbanproiect” urmează să-și onoreze în regim de urgență angajamentele privind actualizarea documentației tehnice pentru crearea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord
01.03.2019
929 accesări

Lansarea procedurilor de achiziții publice privind executarea lucrărilor de finisare a clădirii viitorului Centru de Inovare și Transfer Tehnologic (CITT) în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) continuă să fie tergiversată din cauza actualizării îndelungate a documentației tehnice în cadrul proiectului. Institutul Național de Cercetări și Proiectări „Urbanproiect”, responsabil de actualizarea documentației tehnice, a depășit termenele stabilite în repetate rânduri. Despre dificultățile care împiedică implementarea acestui proiect s-a discutat joi, 28 februarie a.c., în cadrul unei ședințe în incinta ADR Nord.

La întrunire au participat funcționari de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), conducerea Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, reprezentanți ai Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova și ai Institutului Național de Cercetări și Proiectări „Urbanproiect”, precum și specialiști ADR Nord.

La ședință s-a discutat despre necesitatea efectuării, în mod de urgență, a unui șir de ajustări în documentația tehnică a proiectului. În context, Dorin Andros, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), a subliniat că proiectul de creare a CITT în Regiunea de Dezvoltare Nord este de o importanță deosebită și că instituția responsabilă de actualizarea documentației tehnice trebuie să ia în considerare acest fapt. „Există toate premisele ca sursele financiare alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională pentru acest proiect să fie retrase, dar insistăm repetat ca responsabilii de actualizarea documentației să-și onoreze în regim de urgență angajamentele. Monitorizăm cu mare atenție evoluțiile în cadrul acestui proiect. Mai mult, despre proiect a fost informat și prim-ministrul Pavel Filip”, a avertizat funcționarul MADRM. Secretarul de stat Dorin Andros a mai accentuat că în procesul de implementare a proiectului este necesară implicarea plenară a tuturor părților, în special a Primăriei municipiului Bălți, beneficiarul proiectului.

La rândul său, directorul ADR Nord, Vitalii Povonschii, a menționat că ajustarea în mod de urgență a documentației tehnice va permite ulterior lansarea și desfășurarea procedurilor de achiziții publice, după care urmează să demareze lucrările de finisare a clădirii viitorului Centru.

Suma alocată din FNDR pentru proiectul de creare a CITT la Universitatea din Bălți se cifrează la 11.770.990 de lei. Potrivit regulamentului, acești bani urmează să fie valorificați până la sfârșitul anului 2019. Disponibilitatea de a deveni cofinanțatori ai proiectului a fost exprimată de Proiectul de Competitivitate din Moldova al USAID Moldova, Ambasada Suediei la Chișinău, dar și de alți parteneri externi. Amintim că, în anii 2017 și 2018, din FNDR au fost alocate importante surse financiare pentru realizarea proiectului, însă banii au fost realocați pentru alte proiecte, întrucât era necesară modificarea documentației tehnice, astfel încât designul edificiului ce va găzdui viitorul CITT să fie regândit în conformitate cu necesitățile specifice unui astfel de centru.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord