Membrii Comisiei regionale sectoriale în domeniul Managementului deșeurilor solide (CRS/MDS) din Regiunea de Dezvoltare Nord, creată cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), s-au întrunit vineri, 21 decembrie, în incinta Consiliului raional Fălești, în cadrul celei de-a patra ședințe.
În cadrul ședinței, copreședintele CRS/MDS Victor Cimpoieș, a vorbit despre rolul finanțării interne și externe în crearea infrastructurii și îmbunătățirii managementului deșeurilor solide. Totodată, participanții la ședință au discutat despre crearea infrastructurii în domeniul managementului deșeurilor, despre care Ion Rotaru, inginer-șef la Direcția de Producție a Gospodăriei Comunale și de Locuințe Fălești, a spus că este o cale sigură spre gestionarea adecvată a deșeurilor solide.
La ședință, membrii CRS/MDS au analizat o emisiune televizate despre gestionarea deșeurilor în orașul Fălești și au discutat despre unele activități desfășurate în cadrul proiectului „Îmbunătățirea transfrontalieră a gestionarii deșeurilor în Republica Moldova, România și Ucraina”. Ulterior, secretara CRS/MDS Tatiana Cantemir, i-a informat pe membrii CRS/AAC despre crearea și funcționarea Platformei de comunicare pentru membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord și ai celor două Comisii regionale sectoriale.
În ultima parte a întrunirii, membrii CRS/MDS au aprobat planul de activitate al Comisiei pentru anul 2019.
După ședință, membrii CRS/MDS s-au deplasat în satul Sărata Veche, raionul Fălești, unde s-au documentat cum autoritățile locale gestionează deșeurile menajere solide. La Sărata Veche, membrii CRS/MDS au participat la distribuirea pubelelor și sacilor pentru colectarea separată a deșeurilor solide.
CRS/MDS a fost constituită prin Decizia nr. 3 din 29 iunie 2017 a CRD Nord. Tot atunci, CRD Nord a aprobat Regulamentul de funcționare a structurii create. Funcționalitatea Comisiei va fi asigurată de ADR Nord cu susținerea proiectului MSPL, implementat de GIZ cu sprijinul financiar al Ministerului German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernului României, Guvernului Suediei, Uniunii Europene și Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).
În activitatea sa, CRS/MDS dezbate proiecte de decizii, elaborând totodată recomandări pe marginea acestora, pentru a fi prezentate în cadrul ședințelor CRD Nord. Comisia are drept atribuții examinarea și aprobarea priorităților dezvoltării regionale în sectorul MDS, promovarea proiectelor regionale în rândul donatorilor și investitorilor, examinarea, cu suportul experților independenți specializați, a portofoliului de proiecte, a diferitor studii, analize și recomandări pentru cristalizarea unei viziuni regionale privind dezvoltarea sectorului respectiv.