Aproximativ 5100 de locuitori ai satelor Zăluceni, Vertiujeni, Târgul-Vertiujeni și Japca din raionul Florești vor avea acces la apă potabilă. În cele patru localități rurale au fost finalizate lucrările de construcție-montaj a sistemelor de apeduct. Lucrările au fost executate în cadrul proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, cofinanțat prin intermediul Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan) și implementat de ADR Nord. Prestarea serviciului de alimentare cu apă va fi oferită de S.A. „Servicii Comunale Florești”.
Marți, 18 decembrie, a avut loc evenimentul de recepție la terminarea lucrărilor în cadrul proiectului. Autoritățile locale, reprezentanții ADR Nord și responsabilii de construcția și montarea sistemelor de apeduct s-au deplasat în teren, pentru a se documenta în privința executării lucrărilor. Ulterior, membrii comisiei au semnat actele de recepție a sistemelor de apeduct. Până la organizarea recepției finale a acestora, operatorii economici s-au angajat să ia în considerare observațiile fixate în actele de recepție, iar autoritățile publice locale și S.A. „Servicii Comunale Florești” – să-i informeze pe săteni despre importanța exploatării eficiente a sistemelor de apeduct.
În cadrul evenimentului, șeful Secției managementul proiectelor (SMP) a ADR Nord, Constantin Bândiu, a subliniat importanța acestui proiect vital pentru localnici. „A rămas foarte puțin până când apa potabilă va ajunge în casele oamenilor. Suntem la un pas de îndeplinirea acestui important obiectiv. Îmbucurător este și faptul că sistemele de apeduct construite dispun de caracteristicile tehnice necesare pentru extinderea serviciului de alimentare cu apă”, a remarcat șeful SMP.
În satul Zăluceni au fost construite rețele de distribuție a apei potabile cu o lungime de 14,5 km, la Vertiujeni – 17,1 km, iar la Târgul-Vertiujeni – 12 km. De asemenea, au fost montate conducte de aducție cu o lungime totală de 10,7 km și au fost construite sondele și rezervoarele de apă. Zăluceni, Vertiujeni și Târgul-Vertiujeni vor beneficia de apă potabilă din râul Nistru. Sistemul de alimentare cu apă va putea fi dezvoltat în mai multe etape de extindere pentru a putea aproviziona 14 localități, cu un număr total de 17 mii de locuitori.
În satul Japca a fost construit un sistem de captare a apei dintr-un izvor din vecinătatea localității, cu o aducție de 2,9 km. De asemenea, au fost construite rețele de distribuție a apei potabile cu o lungime de 13,7 km și a fost construit un rezervor de apă. Debitul izvorului de la Japca permite asigurarea cu apă potabilă a încă două-trei localități rurale.
Valoarea lucrărilor de construcție-montaj în satele Zăluceni, Vertiujeni, Târgul-Vertiujeni și Japca se cifrează la 29,24 milioane de lei, bani alocați prin intermediul Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan).
Localitățile Zăluceni, Vertiujeni, Târgul-Vertiujeni și Japca fac parte din cele 11 localități beneficiare ale proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, implementat de ADR Nord în parteneriat cu Fundația Filiala din Moldova a Fundației SKAT, implementator al Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan), S.A. „Servicii Comunale Floreşti” și primăriile partenere. Bugetul total al proiectului se cifrează la 66,86 milioane de lei, din care 29,90 milioane de lei sunt solicitați din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, iar 30,4 milioane de lei reprezintă cofinanțarea ApaSan. Totodată, 4,73 milioane de lei din bugetul total al proiectului reprezintă contribuția populației beneficiare, 1,42 milioane de lei – contribuția S.A. „Servicii Comunale Florești”, operator al sistemelor, și 0,417 milioane de lei – contribuția administrațiilor publice locale. Din FNDR sunt finanțate subproiectele ce vizează localitățile Băhrinești, Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos. Totodată, Proiectul ApaSan oferă sprijin pentru asigurarea accesului la servicii de apă de calitate în localitățile Zăluceni, Târgul-Vertiujeni, Vertiujeni și Japca.