ADR Nord a organizat miercuri, 3 octombrie a.c., o ședință de lucru în vederea inițierii activităților de elaborare a documentației tehnice în cadrul proiectului de sporire a eficienței energetice a Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți. Asta după ce, în data de 24 septembrie a.c., ADR Nord, Primăria municipiului Bălți și S.A. „Conex”, desemnată câștigătoare a licitației publice, au semnat contractul de achiziționare a serviciilor de elaborare a documentației tehnice de execuție.
În cadrul ședinței de lansare a activităților pentru elaborarea proiectului tehnic, Veronica Savin, specialistă în cadrul Secției managementul proiectelor a ADR Nord, a specificat că proiectul de sporire a eficienței energetice a Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți este unul de o însemnătate majoră, fiind primul proiect de acest gen implementat în Regiunea de Dezvoltare Nord cu suportul Uniunii Europene.
În context, Valentina Pleșca, consultant național superior în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a precizat că atât compania de proiectare, cât și beneficiarul direct al investiției urmează să identifice soluțiile tehnice optime pentru obținerea rezultatelor scontate în procesul de implementare a proiectului. Reprezentanta MSPL/GIZ s-a referit totodată la rolul și responsabilitățile ce le revin fiecărei părți implicate în realizarea proiectului.
Se estimează că în rezultatul implementării proiectului, consumul anual normat de energie la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Bălți se va reduce cu 547 MWh, iar emisiile anuale normate de CO2 -cu 125 tone. Odată cu măsurile de sporire a eficienței energetice a instituției, vor fi asigurate condiții mai bune de studiu pentru elevii care învață aici și, respectiv, pentru cadrele didactice și personalul tehnic.
Proiectul „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic «Dimitrie Cantemir» din municipiul Bălți”, a cărui valoare estimativă se cifrează la 1,236 milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).